Inloggen

Zeilboten

Regatta boot kopen

Snel, krachtig en concurrerend in elk opzicht

Het maximale uit een boot halen, wedijveren met andere zeilers, de elementen trotseren met efficiënte techniek - regattazeilen is cool, spannend, mentaal uitdagend en (meestal) sportief. Als u wilt wedijveren met andere zeilers in een van de honderden regattabootklassen of voorop wilt varen in yardstick-regatta's op basis van berekende tijd, dan moet u uw boot bij Boat24 kopen. Want hoe groter de selectie in de individuele bootklassen, hoe groter de kans op podiumplaatsen.

Verder lezen

Laatste aanbiedingen

Toon 197 aanbiedingen
Regatta boot

Regatta boot

Regattaboten zijn boten die ontworpen of aangepast zijn voor optimale prestaties onder regatta-omstandigheden. Er zijn speciale racebootklassen (van het jongste bootje "Optimist" tot de 4,20 m korte Laser tot de 150 miljoen euro kostende America's Cup-boot AC 75), maar ook boten die oorspronkelijk ontworpen zijn om te cruisen worden vaak "gepimpt" tot raceboten (zoals Zugvogel, Drachen, Folkeboot). In de meeste gevallen hebben regattaboten een groot aantal trimapparaten en geen comfort aan boord (alleen al vanwege het gewicht).

Wat is een regattaboot?

In principe kunt u racen met elke zeilboot en elke bootklasse (bijv. volgens Yardstick). Echte regattazeilers kunnen echter slechts mild lachen om dergelijke gemeenplaatsen. Regattaboten moeten immers in elk opzicht snel, krachtig en competitief zijn. Eisen waaraan alleen kan worden voldaan door boten die speciaal voor wedstrijden zijn ontworpen.

Kenmerken van regattaboten en -jachten

Regattaboten zijn er in alle maten en variaties. Ze worden gekenmerkt door (variërende) sportieve eisen aan schipper en bemanning. Het zeiloppervlak van regattaboten is meestal onevenredig groot in vergelijking met de lengte van de boot (over-rigging), en in de wind moet voor een oprichtmoment worden gezorgd door uitrijden, trapeze of het gebruik van technische ballast of bijv. een slingerkiel. Aan de wind of op ruime koersen zeilen regattaboten meestal met extra gezette speciale zeilen zoals spinnakers, gennakers of genua's.

In de meeste gevallen hebben regattaboten een groot aantal trimapparaten en doen ze het zonder enig comfort aan boord (al was het maar om gewichtsredenen).

Boat24 maakt onderscheid tussen twee grote categorieën: Wedstrijdboten en wedstrijdjachten.

Regatta jollen

Op dit moment zijn de bekende wedstrijdboten Olympische klassen zoals de single-handed Laser, de two-handed 470, de skiff 49er of de catamaran Nacra 17, die op foils vaart in de gemengde categorie in de Olympische zeilwedstrijden. Oudere, internationale klassen zoals de 505, Flying Dutchman, Europe, Finn, 420 of Hobie Cat hebben ook wereldwijde populariteit verworven.

Regatta jachten

Regattajachten zijn wedstrijdboten met kiel (zonder en met kajuit), die gebruikt worden op klassieke driehoekige banen op binnenmeren en kustgebieden of in oceaanraces (bijv. trans-Atlantische regatta, trans-Pacifische of rondreis).
Hiertoe behoren bijvoorbeeld de J70 (gebruikt in Europa-brede Bundesliga en Champions League evenementen), voor de volle zee zijn Mini 6.50, X-99, Klasse 40 of de 60-voet IMOCA Klasse foilers bekend.

Regattaboten zijn verkrijgbaar als one-design en als bouwklassen in vele maten en bouwvarianten.

Daarnaast worden ze door de zeilfederaties onderverdeeld in internationale, nationale en regionale bootklassen. Een bootklasse zoals gedefinieerd door de International Sailing Federation ISAF kan gebruikt worden in een sportwedstrijd in overeenstemming met de Racing Rules of Sailing ontwikkeld en gepubliceerd door de ISAF. Lijsten van de relevante bootklassen zijn te vinden op de ISAF website.

One Design - wat is dat?

One Design betekent dat de boten gebouwd zijn volgens een constructieplan dat vooraf in de klassenvoorschriften is vastgelegd. Op deze manier zijn de boten qua constructie bijna identiek - zelfs als ze op verschillende werven gebouwd zijn - en tijdens de race is het vooral de vaardigheid van de zeilers die telt. Vóór belangrijke regatta's worden de boten opgemeten om er zeker van te zijn dat de boten in een one-design klasse inderdaad gelijk aan de start verschijnen.

Typische one-design klassen zijn de Laser dinghy, Yacht Melges 40, Soling, Dragon, J 70, Mini 6.50.

De tegenhanger - de constructieklasse

Constructieklassen geven de ontwerper maximale vrijheid van constructie binnen een minimaal kader. De ontwerper van een constructieklasse regattaboot heeft dus een groot aandeel in de overwinning of nederlaag. Afhankelijk van het boottype kunnen de rompvormen, aanhangsels (kiel/zeilen/zwaard) en tuigages ontworpen worden volgens de respectieve smaak binnen de bouwklassen. De afmetingen van de romp, het maximale zeiloppervlak en de minimale waterverplaatsing zijn meestal voorgeschreven binnen een bouwklasse.

De bouwklassen onder de regatta yawls worden ook wel knutselklassen genoemd, omdat de zeilers op deze boten het meestal zelf doen en hun technische innovaties de vrije loop laten.

Bekende bouwklassen (wedstrijdboten)

Bekende bouwklassen in Europa zijn Moth (met foils), A-Cat, Jollenkreuzer (P-Boot). De beroemdste ontwerpklasse is echter de America's Cup, die om de vier jaar wordt gehouden en de nieuwe stand van de zeilsport definieert met budgetten in de honderden miljoenen.

Regatta - niets anders!

Kenmerken van de regatta boten:

 • Getrimd voor maximale prestaties
 • SPORT wordt met hoofdletters geschreven
 • Vooral in de jollen-sector zeer populair
 • Voor elke smaak, voor elke leeftijd, voor elk type zeiler is er genoeg keuze tussen de verschillende klassen.
 • Onderscheid tussen one-design en bouwklassen (zie hierboven)

Wie moet een regattaboot kopen?

 • Atleten! En zij die dat willen worden.
 • Klassieke en moderne raceboten vereisen sport op het hoogste niveau – volledig onafhankelijk van de boot.
 • Het hangt altijd af van de zeilers! Ook in bouwklassen met hoge materiaalkosten!
 • Regattazeilen is als schaken en ijzerheffen tegelijk. Gewoon op het water.
 • Gebruikte regattaboten worden na een regattacarrière steeds vaker gebruikt als pure "racezeilboten" voor snel zeilen op de thuiswateren!
 • Wie regatta's wil zeilen - ongeacht in welke klasse - heeft veel tijd nodig: Lange reizen met de trailer (naar jollen regatta's) of offshore regatta's van een week met aansluitende terugreis vereisen begrip van werkgevers.
 • Een zekere hoeveelheid geld in reserve zou ook niet slecht zijn: als u regatta's zeilt, kunt u net zo goed briefjes van 100 euro onder de douche scheuren - met hetzelfde resultaat!
Toon 197 aanbiedingen