Inloggen

Zeilboten

Motorsailer kopen

De evenwichtsoefening tussen zeilboot en motorboot

Een boot die twee "werelden" bedient. Ideaal voor iedereen die graag zeilt met wind uit de ideale richting en aangename zeecondities. Of - afhankelijk van je stemming - liever op motorkracht de elementen trotseren. Koop een van de populairste boottypes op de internationale tweedehands botenmarkt bij Boat24. Waar anders?

Verder lezen

Laatste aanbiedingen

Toon 170 aanbiedingen
Motorsailer

Motorsailer

De motorsailer is een evenwichtsoefening tussen een zeilboot en een motorboot. Ze hebben meestal een waterverplaatsende romp die goede tot zeer goede compromisprestaties levert onder zeil en op de motor. Bij moderne varianten lukt het balanceren tussen motor- en zeiljacht steeds beter - elk type voortstuwing (wind of motor) kan in elk geval relatief efficiënt worden gebruikt.

Wat is een motorsailer?

Ze worden vaak beschreven als een compromis en zijn (daarom?) vooral populair bij watersporters die zich in beide "werelden" thuis voelen. Anderen beweren dat dit type boot iets is voor mensen die geen keuze kunnen of willen maken. Hoe dan ook, de motorzeiler is meestal een geslaagde evenwichtsoefening tussen zeilen en motorboot. En hij wordt steeds meer geaccepteerd door toerzeilers en motorbootbestuurders.

Voordelen van motorsailer

Motorsailers zijn altijd kajuitboten en hebben meestal een log ogende waterverplaatsende romp, die echter zowel onder zeil als op de motor verbazingwekkend hoge prestaties kan leveren. Vergeleken met normale toerzeilboten zijn er veel krachtigere binnenboordmotoren in de romp ingebouwd. Deze zijn op hun beurt uitgerust met navenant minder pk's onder de motorkap in vergelijking met een motorboot van dezelfde lengte. Dit geldt ook voor de zeiluitrusting en tuigage. Ontworpen als pure zeilboot, zou het equivalent van een motorzeiler van dezelfde lengte het kunnen doen met aanzienlijk meer doek en masthoogte. Maar ook hier worden afwegingen gemaakt om de voordelen van motor- en zeiljachten te combineren zonder dat ze elkaar "in de weg zitten". Zoals eerder gezegd: motorzeilers zijn compromissen.

Benedendeks bieden motorsailers meestal aanzienlijk meer ruimte dan gelijkwaardige zeiljachten, maar vaak minder comfort dan een motorboot.

Eenmaal onderweg wordt de motorsailer beschouwd als veilig en minder afhankelijk van het weer.

Eenvoudig gezegd: Als er ideale zeilomstandigheden heersen, wordt de motorzeiler gezeild, maar als de wind sterk afneemt of het te hard waait, wordt de motor gebruikt. Bij harde wind en een ruige zee wordt de combinatie van een klein zeiloppervlak (meer stabiliteit in de boot dan zonder) en een motor (koersvastheid) als ideaal beschouwd.

Motorsailer tweedehands boot tip

Gebruikte boot tip: Als je een motorsailer koopt, let dan goed op de details van BEIDE boottypes. Bestudeer de motor, propeller, elektronica etc. alsof je naar een pure motorboot kijkt. Dit geldt ook voor de staat van de zeilen, tuigage, touwen, lieren, klemmen, enz. Alle elektronische instrumenten voor navigatie, stuurautomaat enz. zijn op zich onafhankelijk van het boottype. Romp, roer, kiel moeten zeker worden gecontroleerd in het droogdok of op de kraan.

Welk vaarbewijs voor motorsailers?

Voor motorsailers gelden dezelfde brevetten als voor zeiljachten met een motor van meer dan 15 pk.

Wie moet een motorsailer kopen?

Motorsailers zijn de eerste keuze als u...

  • op zoek bent naar het beste van twee werelden
  • geen nadeel ziet in een compromis, maar eerder een voordeel
  • wilt zeilen of varen met een veilige boot die grotendeels onafhankelijk is van het weer
  • een geschikt vaarbewijs hebt (geldig voor de meeste landen in Europa en voor de VS)
Toon 170 aanbiedingen