Inloggen

Zeilboten

Jol kopen

Dicht bij het water – Puur zeilen

Op jollen ervaart u de fysieke tot atletische kant van het zeilen. Er zijn ook de meer "ontspannen" cruisende jollen. Maar wanneer "de wind waait" en "de nevel opspat", ervaart u zeilen in zijn puurste vorm. Profiteer van de enorme keuze aan jollen op Boat24. Zodat u precies de jol vindt die bij uw type en ambities past.

Verder lezen

Laatste aanbiedingen

Toon 78 aanbiedingen
Jol

Jol

Jollen zijn open zeilboten uitgerust met een ophaalbaar of insteekbaar midzwaard als oprichtmiddel en tegen drift. Jollen worden meestal sportief aan de wind gezeild door fysieke inspanning. Bij achterwind worden op veel jollen spinnakers, gennakers of asymmetrische spinnakers gezet.

Wat is een jol?

In modern gebruik is een jol een open zeilboot zonder kajuit, waarvan het oprichtmoment wordt gegenereerd door de waterdruk op de relatief brede romp en door de bemanning die bovenwinds is geplaatst. Op jollen wordt de drift verminderd door een ophaalbaar of insteekbaar midzwaard.

Een speciale vorm in het taalgebruik is de kielboot, die in de meeste regio's echter ook een open kielboot wordt genoemd.

Jollen worden onderverdeeld in toerboten en regattaboten.

Wanneer kapseist een jol?

In de regel vereisen jollen een sportieve inspanning van de bemanning bij een wind van drie tot vier Beaufort en meer. Bij inkomende rukwinden kunnen jollen kapseizen als de bemanning onoplettend of te licht is. Als bijvoorbeeld de hogere winddruk op de dichte zeilen niet van de schoot wordt gehaald wanneer de wind afneemt, of als de bemanning niet optimaal vaart of de persoon in het harnas niet genoeg weegt, dan helt de jol over en kan hij kapseizen. Als de wind plotseling afneemt, kan een jol ook naar loef kapseizen als de bemanning of de single-handed zeiler niet snel genoeg reageert door hun gewicht naar het midden van de boot te verplaatsen.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen normaal kapseizen (zeilen en mast liggen op het water) en doorkippen (mast wijst naar beneden, midzwaard omhoog).

Moderne jachten zijn meestal onzinkbaar en kunnen in korte tijd door de bemanning rechtgezet worden zonder schade aan de boot te veroorzaken. Onthoud: "Als de zon op het midzwaard schijnt, doet de zeiler iets verkeerd!

Jollen-klassen

Jollen worden onderverdeeld in jollen-klassen, die op hun beurt constructieregels hebben om ervoor te zorgen dat de boten op regatta's direct met elkaar vergeleken kunnen worden. In Europa wordt er onderscheid gemaakt tussen jollen met één hand (bijv. Laser, Finn-Dinghy, Contender, Musto-Skiff, Aero) en jollen met twee handen/twee personen (bijv. 420, 470, Zugvogel, Korsar, Flying Dutchman, 505, Pirat, Windy).

Skiff - de bijzonder lichte jol

Skiffs zijn bijzonder lichte jollen, ontworpen met relatief brede achterstevensecties en lichte bouwmaterialen om snel te kunnen planeren. De eerste skiffs bestonden al in Australië aan het einde van de 19e eeuw. Net als veel andere high-tech raceboten zijn skiffs meestal overgetuigd (d.w.z. ze hebben verhoudingsgewijs meer zeiloppervlak in vergelijking met de afmetingen van de romp). Benedenwinds of op ruwe banen worden grote gennakers op skiffs gezet, waardoor skiffs fascinerende maximum snelheden bereiken.

Skiffs zijn een wijdverspreide klasse in verschillende maten, vooral in Australië. Vooral populair zijn de 14- en 18-voeters (die in drieën worden gevaren). Het type skiff werd internationaal bekend door het gebruik van de 49er skiff op de Olympische Spelen (sinds 2008).

Wie moet een jol kopen?

Koop een jol als u...

  • graag sportief wilt zeilen
  • zeilen als een echte watersport ervaart
  • geïnteresseerd bent in regatta sporten
  • uw lichaam wilt trainen tijdens het zeilen
  • niet bang bent voor een flinke lading spatwater
  • op zoek bent naar een watersportuitrusting die in een handomdraai gebruiksklaar is
  • uw boot comfortabel van de ene naar de andere plaats willen kunnen traileren
  • niet te veel geld wilt uitgeven aan de aanschaf van een boot, maar vooral aan het onderhoud ervan
Toon 78 aanbiedingen