Inloggen

Bootmotoren kopen

Wat is het eigenlijk met de afzonderlijke motortypen? Wij brengen licht in de duisternis!

Wat wilt u - welke motor moet uw boot aandrijven, welk motortype wilt u kopen? Het maakt niet uit of u op zoek bent naar een specifieke motor om uw zeil- of motorjacht aan te drijven of dat u op zoek bent naar een jacht met een specifiek type motor - u vindt het bij Boat24. Beloofd!

Verder lezen
Bootmotoren

Laatste aanbiedingen

Toon 1.121 aanbiedingen

Bootmotoren Infos

Boot en motor moeten bij elkaar passen. Dit is geen vuistregel, maar een kwestie van stijl, veiligheid en toepassing. Als u de juiste motor voor uw boot wilt vinden, hebt u een zo groot mogelijk aanbod nodig. Zoals bij Boat24 - hier vindt u gegarandeerd de juiste motor voor uw boot of jacht.

Bedoeld gebruik motoren voor boten

Tot op zekere hoogte bepaalt het type boot welke motor gebruikt wordt om de boot aan te drijven. Bij zeilboten worden voornamelijk (kleinere) buitenboordmotoren gebruikt om te varen bij weinig/geen wind of om de boot te helpen aanleggen. Zeiljachten hebben vaak een (krachtigere) binnenboordmotor voor de voortstuwing, zelfs over langere afstanden.

Hetzelfde principe wordt gebruikt voor motorboten (van opblaasboten tot superjachten), maar er zijn veel meer varianten beschikbaar.

Buitenboordmotor

Buitenboordmotoren zijn motoren die aan een speciaal systeem/mechanisme op de achtersteven van een boot worden bevestigd en daar voor voortstuwing zorgen via een propeller op een overeenkomstig lange as. Buitenboordmotoren zijn verkrijgbaar in bijna alle vermogensklassen. Er zijn buitenboordmotoren van 1,5 pk voor kleine boten en buitenboordmotoren met enkele honderden pk's, die (vaak in een twinpack) motorboten van verschillende grootte op topsnelheid brengen.

Buitenboordmotoren zijn relatief gemakkelijk te besturen, omdat ze zelf (roterend) als roer fungeren.

De internationale markt wordt nog steeds gedomineerd door buitenboordmotoren met verbranding. Elektromotoren met hoge prestaties en actieradius zijn echter in opkomst vanwege hun milieuvriendelijkheid.

Inboarder

Binnenboordmotoren worden in verschillende vermogens in boten en jachten ingebouwd. Binnenboordmotoren zitten meestal laag midscheeps, zijn vaak gebouwd met een vrij eenvoudige techniek en drijven de boot aan via een stijve, naar beneden hellende as met een bevestigde propeller.

Binnenboordmotoren zijn verkrijgbaar in bijna alle vermogensklassen, afgestemd op de grootte en het gebruiksbereik van het jacht of de boot.

Boten en jachten met een binnenboordmotor moeten uitgerust zijn met een roer, dat idealiter "verlicht" wordt door de schroef. Het is tevens mogelijk dat de schroef werkt tussen twee roerbladen (gebruikelijk op moderne zeiljachten).

Ook bij de binnenboordmotoren is de elektrische variant een steeds populairder alternatief voor de gebruikelijke benzine- en dieselverbrandingsmotoren.

Z-aandrijving

Dit type motor, dat uitsluitend op motorboten wordt gebruikt, is een mengeling van een buitenboord- en binnenboordmotor. De motor bevindt zich ver naar achteren, binnenin de boot, terwijl de voortstuwingseenheid (versnellingsbak, stuurinrichting, schroef) zich buiten bevindt, aan de achterkant van de boot. De verbinding tussen de twee elementen, motor en aandrijving, is niet via een aandrijfas, maar is rechtstreeks. De boot wordt bestuurd door de externe aandrijfeenheid.

Straalaandrijving

Ook een binnenboordmotor voor motorboten, die watermassa's onder hoge druk aanzuigt met zijn propeller - ingesloten in een huls/buis - en ze naar achteren uitwerpt. De ingesloten propeller vermindert het risico op letsel voor bijvoorbeeld wakeboarders of waterskiërs.

Pod aandrijving

De interne motor en de externe propeller zijn rechtstreeks met elkaar verbonden. De aandrijving is echter niet aan de achterkant gemonteerd zoals bij de Z-versie, maar onder de romp.

Sail-Pod

Aandrijving speciaal ontworpen voor zeiljachten. Deze is in de onmiddellijke nabijheid van het roer gemonteerd, zodat de boten optimaal kunnen manoeuvreren. Sail-Pods worden steeds vaker en efficiënter uitgerust met elektromotoren.

Toon 1.121 aanbiedingen