Inloggen

Kleine boten

Jetski kopen

De ultieme watersporttoestellen – Niet alleen voor adrenalinejunkies

Springen over golven, ontspannen cruisen of zelfs waterskiën en wakeboarden - de jetski biedt dit alles op een fascinerende manier. Zoek, vind en koop uw jetski op Boat24 en ervaar de kick en vrijheid van op het water stuiteren.

Verder lezen

Laatste aanbiedingen

Toon 170 aanbiedingen

Jetski - de waterscooter

Jetski's hebben niet de beste reputatie, maar als ze voorzichtig gebruikt en bestuurd worden, zijn het fascinerende watersporttoestellen die vooral de laatste jaren een ongekende groei hebben doorgemaakt.

De term jetski

Jetski's of waterscooters worden meestal in twee categorieën verdeeld: "standers" voor één persoon en "zittenblijvers" voor één tot vier personen.

Aquabikes of waterscooters worden meestal gebruikt als funtoestellen in de watersport, maar ze worden ook gebruikt door de waterpolitie, de douane en internationale reddingsorganisaties (in dit geval hebben ze zelfs een liggedeelte aan de achterkant voor het redden en vastzetten van slachtoffers) als snelle en wendbare hulpvoertuigen. De laatste versie wordt ook gebruikt als sleep- en reddingswaterscooter bij het surfen.

In veel Europese landen worden sportevenementen voor waterscooters gehouden.

Vliegen "jets" over water?

"Jet" verwijst naar de speciale vorm van aandrijving van de waterscooter. Een waterjetaandrijving (voortstuwingseenheid met terugslagaandrijving) wordt gebruikt om een waaier aan te drijven die in een spuitstuk werkt.

Jetski's, jetboten of waterscooters zijn op zich relatief lichte constructies. Ze zijn uitgerust met krachtige verbrandingsmotoren (tot meer dan 300 pk) en halen snelheden tot 130 km/u op gladde wateroppervlakken. Sommige fabrikanten bieden nu tevens waterscooters aan met een elektrische aandrijving.

Omdat het mogelijk is om van waterscooters te vallen, moeten ze in de meeste Europese landen beveiligd worden met een snelstopsysteem. De rijders zijn via een kabel (meestal via het contactslot) verbonden met de motor, die onmiddellijk stopt zodra het contact verbroken wordt.

Waar zijn jetski's verboden?

Vanwege hun relatief hoge geluidsoverlast (met verbrandingsmotoren) en hun veelvuldige gebruik in de buurt van de kust of het strand (risico voor zwemmers), zijn jetski's in veel Europese landen alleen toegestaan met strenge beperkingen. In Duitsland bijvoorbeeld is het gebruik ervan verboden op bijna alle binnenmeren en sterk gereguleerd op waterwegen (bijv. alleen op bepaalde tijden van de dag). In Zwitserland en Oostenrijk geldt een strikt verbod op alle meren en rivieren.

Waar zijn jetski's toegestaan?

Aan de Europese kusten zijn jetski's, jetboten en waterscooters bijna overal toegestaan. In veel landen moeten echter lokale regels in acht worden genomen. Op sommige stukken kust worden bijvoorbeeld snelheidscontroles uitgevoerd en overtredingen worden consequent (met hoge boetes) bestraft.

Welk vaarbewijs vereist is voor een jetski hangt af van de regelgeving per land. Het is daarom altijd raadzaam eerst de lokale regels na te gaan voor de gewenste bestemming wanneer u een vakantie boekt om daar op een jetski het water te verkennen.

Wie moet een jetski kopen?

Jetski's zijn leuk als u....

  • ook van motorrijden op het land houdt
  • altijd al een motor hebt willen hebben, maar het asfalt te moeilijk vindt om mee om te gaan
  • daadwerkelijk kunt varen in geschikte gebieden
  • uw watersportuitrusting mee wilt nemen op vakantie
  • regelmatig wilt gebruiken als begeleidings- en reddingsboot voor surfers/surfers
Toon 170 aanbiedingen