Inloggen

Zeilboten

Center cockpit jacht kopen

De gulden middenweg

Center cockpit jachten zijn meer dan alleen een trend. In zekere zin hebben ze een revolutie teweeggebracht in de bouw van zeiljachten. Als veiligheid, comfort en goede vaareigenschappen verwacht worden in een zeilboot, dan is een center cockpit jacht op zich al een goede keuze. Center Cockpit jachten zijn te vinden op Boat24 - koop alleen daar waar serieuze verkopers oprecht geïnteresseerde kopers ontmoeten.

Verder lezen

Laatste aanbiedingen

Toon 82 aanbiedingen
Center Cockpit

Center Cockpit

Er zijn veel die-hard zeilers die zweren bij jachten met een centre cockpit. Ze zeggen dat je bijna altijd droog vaart (tenzij het regent), je hebt een veel beter overzicht en de center cockpits worden beschouwd als het geheime middel tegen zeeziekte. Meer kan een zeiler niet verwachten!

Wat is een center cockpit jacht?

De gulden middenweg - dit gezegde is ook in de zeilsport gerechtvaardigd. Naast de populaire zeiljachten met achterkuip, waar wereldwijd veel vraag naar is, winnen zeiljachten met middenkuip al tientallen jaren steeds meer vrienden, vooral onder cruisende zeilers.

Het is als de kip en het ei: wie of wat was er eerst? Was er het idee dat met een middenkuip, die bij moderne jachten meestal relatief hoog is geplaatst, relatief droog kan worden gevaren? En dat de middelste kuip dus een goed overzicht biedt van wat er aan boord gebeurt? Of dachten ze aan zeilers en bemanning die gevoelig zijn voor zeeziekte? Want hoe dichter de stuurhut bij het midden van het schip is, hoe rustiger de bewegingen van het schip worden waargenomen door de matrozen in de stuurhut.

Dit kalme middelpunt - vergelijkbaar met de middellange reductiebewegingen van een wip - kan een effectief hulpmiddel zijn bij het voorkomen van zeeziekte aan boord ... hoewel het geen garantie is.

Centre cockpit jachten uit Scandinavië

Middenkuipjachten zijn de afgelopen decennia voornamelijk op Scandinavische werven gebouwd. Merken als Hallberg Rassy bereikten een "state of the art" niveau. Er zijn middenkuipjachten met één of twee kapiteins.

Voor- en nadelen van een middenkuip of middencockpit jacht

  • De kuip is een rustigere plek om te zijn in een deining (dobbereffect) - aanbevolen voor bemanningen die gevoelig zijn voor zeeziekte.
  • Hoge zitpositie zorgt voor beter overzicht
  • Meer ruimte voor een achterkajuit
  • Op (wat langere) jachten die GEEN kajuitopbouw voor de middenkuip hebben, loopt de middenkuip sneller vol dan een achterkuip bij het bedwingen van zeeën.
  • Als de golven tegen de zijkant van een boot met een middenkuip of middenkuip slaan, kan de hogere positie van de middenkuip een sterker rollend gevoel (zeeziekte) veroorzaken.

Wie moet een center cockpit zeiljacht kopen?

Jachten met center cockpit zijn de juiste keuze als u

  • langere cruises plant
  • op zoek bent naar comfort zonder aan prestaties in te boeten
  • gevoelig bent voor zeeziekte (wat natuurlijk ook voor de bemanning geldt)
  • niet graag nat vaart, d.w.z. niet wilt worden blootgesteld aan stuifwater
  • altijd het overzicht willen bewaren
Toon 82 aanbiedingen