Inloggen

Zeilboten

Zeiljacht te koop

Het "jacht" onder de zeilboten

Een eigen zeiljacht is veel meer dan een statussymbool. Het stelt je in staat om onafhankelijk en in alle comfort te reizen, te leven en te sporten op het water, alleen aangedreven door de wind. Zeiljachten openen de spreekwoordelijke "andere" werelden. Daarvoor hoef je niet altijd diep in de buidel te tasten: U kunt gebruikte en nieuwe zeiljachten in vele prijsklassen op Boat24 vinden - ook "koopjes".

Verder lezen

Laatste aanbiedingen

Toon 3.673 aanbiedingen
Zeiljacht

Zeiljacht

Zeiljachten zijn sport- of vrijetijdsboten met een vaste kiel, uitgerust met een dek, een kajuit (incl. slaapplaatsen), meestal ook een kombuis en een natte cel. Hun romp is gemaakt van hout, staal, aluminium, GRP of andere composietmaterialen. Nog maar 50 jaar geleden was de regel dat jachten pas zo genoemd mochten worden vanaf een lengte van meer dan 12 meter.

Wat is een zeiljacht?

Het "jacht" onder de zeilboten kan slechts oppervlakkig worden gedefinieerd. Historisch gezien is de term "jacht" in verschillende schrijfwijzen gebruikt om een groot aantal verschillende soorten schepen en boten te beschrijven. Nederlandse driemast "Jagten" met spiegel, vierkante voormast en hoofdmast uit de 17e eeuw worden beschouwd als de oorsprong van de huidige term, net als statige zeilschepen (Herenjacht), die voor hoger geplaatste persoonlijkheden dienden als middel voor reizen en plezier. In Denemarken werd uiteindelijk een type vrachtschip met de (Engelse) benaming "jacht" ontwikkeld, dat tot laat in de 19e eeuw in de Oostzee en de Noordzee werd gebruikt.

De term jacht

Aan het begin van de 20e eeuw werd de term "jacht" ingeburgerd voor luxueus uitgeruste, meestal beeldschone zeilboten met een vaste kiel, meerdere hutten, een salon en WC aan boord. In die tijd werd het jacht als zodanig nog gedefinieerd door zijn lengte (vanaf ongeveer 12 meter) en een zekere luxe. Met de toenemende serieproductie in het midden van de vorige eeuw noemden steeds meer eigenaren hun kajuitzeiljacht uiteindelijk een "jacht". Vandaag de dag kan men ervan uitgaan dat men zich zelfs met een 8 meter lange kajuitzeiler met vaste kiel de trotse schipper van een jacht kan voelen en noemen. In het kort: zeiljachten zijn sport- of vrijetijdsboten met een vaste kiel, uitgerust met een dek, een kajuit met slaapplaatsen, meestal ook een kombuis en een natte cel.

Het belangrijkste kenmerk van een zeiljacht

Misschien wel het belangrijkste kenmerk van een zeiljacht is de kiel. Zelfs grote en nobel uitziende zeilboten (bijvoorbeeld van hout, maar met een ophaalbaar midzwaard om driften te voorkomen) worden bijna nooit zeiljachten genoemd (zie ook kieljacht).

Vroeger werden zeiljachten natuurlijk van hout gebouwd, aan het begin van de 20e eeuw soms ook van staal. In de moderne seriematige botenbouw zijn composietmaterialen zoals GRP nu ingeburgerd. Zeiljachten met een romp van aluminium worden voornamelijk gebouwd voor expedities of avontuurlijke missies in gebieden zoals de Noordpool of Antarctica. Koolstof (bespaart gewicht) wordt uitsluitend gebruikt voor de constructie (romp, dek, opbouw, mast) van wedstrijdzeiljachten.

Het grootste zeiljacht ter wereld

Grotere jachten (vanaf ongeveer 20 meter lengte) waaronder super- en mega zeiljachten worden vaak gezeild en onderhouden door semi- of professionele bemanningen.

Hoewel alleen geregistreerd als een "motorjacht met zeilondersteuning", wordt het zeiljacht "A" met een lengte van 142,8 meter beschouwd als het grootste zeiljacht ter wereld, ook al wordt er relatief zelden mee gezeild.

Wat maakt een zeiljacht?

 • Zeiljachten hebben bijna altijd een kiel.
 • Een kajuit behoort ook tot de standaard van het jacht.
 • Er zijn geen grenzen aan de term "jacht" wat betreft lengte, luxe en comfort.
 • Nog maar 50 jaar geleden was de regel dat jachten pas zo genoemd mochten worden vanaf een lengte van meer dan 12 meter.
 • Vandaag de dag is zelfs een korte kajuitcruiser van 5,50 m voor kustwateren al een jacht.
 • De benaming jacht is dus van toepassing op meer dan 80 procent van alle pleziervaartuigen ter wereld (met uitzondering van kleine boten en rubberboten)!
 • Zeiljachten worden meestal gebouwd van de volgende materialen: Hout, staal, GRP, koolstof, hennepvezel-epoxy composieten, ferrocement.

Wie moet een zeiljacht kopen?

 • Jachten worden in bijna alle vaargebieden gebruikt. Daarom is een doelgroepdefinitie nogal ongebruikelijk.
 • De meeste cruise- en blauwe waterzeilers zijn ook jachteigenaren of bevrachters.
 • Zij die zo comfortabel tot luxueus mogelijk willen zeilen.
 • Verfijnde regattazeilers zweren ook bij hun zeiljacht (ontworpen voor wedstrijden).
Toon 3.673 aanbiedingen