Inloggen

Zeilboten

Trimaran kopen

Eén romp + twee uithouders = meer zeilplezier!

Bent u op zoek naar een echt snelle zeilervaring? Houdt u van het onconventionele? Is snelheid belangrijker dan ruimte? Dan is de categorie trimarans van Boat24 de juiste keuze voor u! Koop uw droomboot in Polynesische stijl met een romp en twee drijvers/boomen bij Boat24. U zult versteld staan hoeveel van deze extravagante racers er al op de markt zijn!

Verder lezen

Laatste aanbiedingen

Toon 45 aanbiedingen
Trimaran

Trimaran

Trimarans zijn multihulls (zie ook catamarans). Zoals "Tri" al suggereert, hebben de boten en jachten drie rompen die stevig met elkaar verbonden zijn door middel van dwarsverbindingen. De centraal geplaatste hoofdromp wordt geflankeerd door twee aanzienlijk minder volumineuze zijrompen. Deze worden ook wel drijvers of uithouders genoemd.

Wat is een trimaran?

Trimarans zijn multihulls (zie ook catamarans). Zoals "tri" al suggereert, hebben trimarans drie rompen: de centraal geplaatste hoofdromp wordt geflankeerd door twee aanzienlijk minder volumineuze zijrompen, ook wel drijvers of uithouders genoemd.

In principe overtuigen trimarans volgens hetzelfde principe als catamarans: er hoeft relatief weinig water verplaatst te worden op rompen die zo smal mogelijk zijn, zodat het prestatiepotentieel van een multihull aanzienlijk toeneemt in vergelijking met een monohull. Bovendien worden trimarans - net als catamarans - zo gezeild dat, indien mogelijk, één of zelfs twee rompen boven water drijven, waardoor de weerstand nog verder afneemt. De noodzakelijke stabiliteit onder zeil wordt geleverd door de onevenredige breedte van de trimaran - drift wordt verminderd door relatief korte kielen of soms uitgebreide zijplankconstructies.

Trimarans zijn de snelsten

Trimarans zijn houder van de belangrijkste snelheidsrecords op de oceanen. Francois Gabart, bijvoorbeeld, was in staat om zijn Ultim trimaran "Macif" (lengte 30 meter, zeiloppervlak op ruwe koersen: 650 vierkante meter) op te voeren tot gemiddeld 35,45 knopen over 24 uur tijdens een single-handed (solo) Atlantische oversteek, waarbij een afstand van 850,68 zeemijl werd afgelegd. In 2018 zeilde Francois Gabart dezelfde trimaran solo en non-stop rond de wereld in een recordtijd (42 dagen). De "Jules Verne Trophy", een record voor een non-stop rondreis met bemanning, werd in 2017 al gewonnen door de Fransman Francis Joyon en bemanning - ook op een Ultim trimaran, de "IDEC". De beroemde "Hydroptère", een speciaal voor snelheidsrecords gebouwde zeilboot die "opstijgt" op draagvleugels, is ook een trimaran.

Bijna alle huidige snelheidsrecords op trimarans zijn behaald op foils die de lij- en bovenwindse drijvers en de hoofdromp volledig uit het water kunnen tillen. De enorme trimarans zweven dus boven het wateroppervlak alsof ze op stelten staan.

De beroemde "Tour de France a la Voile" wordt tegenwoordig ook gevaren op lange trimarans.

Trimarans voor toerzeilers

Trimarans zijn ook een succesverhaal in de sportbootsector. De multihulls worden gewaardeerd door toerzeilers vanwege hun relatief hoge snelheid en vrij rustige waterligging. Aan de andere kant was de relatief grote breedte problematisch, vooral als men tijdens een cruise watersporthavens wilde aandoen. Ondertussen hebben sommige scheepswerven slimme ontwerpen bedacht om dit tegen te gaan. Elk van deze technisch geavanceerde concepten claimt de "niet-plus-ultra" status voor zichzelf - maar uiteindelijk telt bij de aankoop van een tweedehands boot vooral de ervaring met de respectievelijke vouw- of inklaptechnieken.

Trimaran met vouwmechanisme

Bij sommige trimarans worden de zijrompen via scharnieren in de dwarsschoren ingeklapt en dicht tegen of zelfs gedeeltelijk onder de centrale hoofdromp getrokken. Een andere, ook populaire "versmallingstechniek" voor haven- en/of trailergebruik is een mechanisme waarmee de zijrompen of drijvers parallel aan de hoofdromp naar achteren worden gezwenkt.

Hoewel deze mechanismen als geavanceerd worden beschouwd, zijn het gevoelige punten die speciale aandacht verdienen bij de aankoop van een gebruikte boot.

Kenmerken van een trimaran

 • Eén romp, twee uithouders.
 • Minder nat rompoppervlak zorgt voor hogere snelheden.
 • Veel soepeler varen in golven, ook minder helling - minder zeeziekte aan boord!
 • Snelheid gaat ten koste van comfort. Uitzonderingen zie hierboven.
 • Krachtige langeafstandzeilers, ontworpen voor hoge snelheden.
 • Houden bijna alle snelheidsrecords op zee.

Wie moet een trimaran kopen?

Zoek naar een trimaran op Boat24 als u

 • snel wilt zeilen
 • sportief en ambitieus zeilen
 • snelheid belangrijker vindt dan comfort
 • een langere tocht plant waarbij u zelden in krappe havenboxen hoeft te passen
 • uw trimaran genoeg "uitloopgebied" kunt bieden (trimarans op steengroevemeren hebben weinig zin)
Toon 45 aanbiedingen