Inloggen

Motorboten

Trawler kopen

Duwt de H2O opzij

Gaat uw hart sneller kloppen als de romp door het water ploegt? Dan zult u echt gelukkig zijn op een motorboot met een verplaatsingsromp! Kies uit duizenden aanbiedingen op Boat24. Hier vindt u gegarandeerd uw droomboot met verplaatsingsromp.

Verder lezen

Laatste aanbiedingen

Toon 693 aanbiedingen
Trawler

Trawler motorjacht

In tegenstelling tot een planerende boot blijft de trawler altijd in zijn element, zelfs bij hogere snelheden. Hij duwt het water letterlijk opzij of ploegt door de golven.

Wat is een trawler?

Een trawler verplaatst letterlijk het water, duwt de H2O opzij, ploegt door het nat. Tijdens het varen blijft een trawler - uitgaande van een vlak wateroppervlak en geen deining - met zijn onderwaterschip bijna volledig in het water. Waterverplaatsende rompvormen worden gebruikt in motor- en zeilboten en motor- of zeiljachten.

In tegenstelling tot het planeren, waarbij de rompvorm ervoor zorgt dat de boot gedeeltelijk uit het water wordt getild naarmate de snelheid toeneemt, blijft de trawler altijd in zijn element. Overigens is elke boot die stil in het water ligt en niet naar voren of achteren beweegt een trawler: hij verplaatst precies evenveel water als zijn eigen gewicht (principe van Archimedes). Dit is de reden waarom men niet spreekt van het gewicht van een boot of schip, maar van de verplaatsing.

De rompvorm van de trawler

Bij lage snelheid zijn alle boten in principe trawlers. De vorm van de romp van de verplaatser staat de boot echter niet toe om sneller te varen dan zijn rompsnelheid (maximale eindsnelheid voor een rompvorm), omdat de boot zichzelf ook niet gedeeltelijk boven het wateroppervlak kan tillen. Dit is het principe van de displacer - het achterschip van de displacer kan zijn eigen boeggolf niet inhalen omdat, analoog daaraan, de weerstand bij de boeggolf toeneemt naarmate de snelheid toeneemt.

Vooral offshorezeilers kennen het fenomeen dat trawlers, bijvoorbeeld wanneer ze op een golf surfen, sneller bewegen dan hun rompsnelheid. Dit kan leiden tot "undercutting" (in de golf voor de boot duiken) of tot het gevreesde dwars slaan van het jacht tijdens de rit in de golftrog.

Verplaatsing halfglijder

Een speciale trawler is de halfglijder, die vanaf de jaren '70 werd gebouwd. Bij dit type boot is een oorspronkelijk uitsluitend waterverplaatsende rompvorm zo aangepast dat de boten in het achtergebied met een bepaalde snelheid kunnen gaan glijden.

Wie moet een trawler kopen?

Trawlers zouden uw eerste keuze moeten zijn wanneer...

  • snelheid niet alles is
  • lange afstanden veilig moeten worden afgelegd
  • geschiktheid voor het gezin belangrijker is dan sportiviteit
  • Kabine, leefruimte enz. bijzonder belangrijk zijn
Toon 693 aanbiedingen