Inloggen

Motorboot kopen

Wij hebben de perfecte motorboot voor u

Een motorboot kopen gemakkelijk gemaakt! Bij ons vindt u gegarandeerd de ideale motorboot: meer dan 10.000 aanbiedingen voor alle wensen en elk budget op Boat24!

Verder lezen
Motorboten

Laatste aanbiedingen

Toon 15.457 aanbiedingen

Wat is een motorboot?

Motorboten? Boat24 gaat in detail en geeft het exacte overzicht. Van "Wat is het?" tot "Buitenboord- en binnenboordmotoren" en "Geschikte rompvorm".

Wat is een motorboot?

Motorboten zijn vaartuigen die meestal worden aangedreven door verbrandingsmotoren en elektromotoren. Voor militaire en wetenschappelijke toepassingen worden motorboten of motorschepen soms ook aangedreven door kernenergie en brandstofcellen (waterstof). Hieronder worden alleen motorboten voor recreatief gebruik besproken.

Jacht of boot?

Net als bij zeilboten wordt er ook bij motorjachten onderscheid gemaakt tussen motorboten en motorjachten. De taalkundige overgang is vloeiend. Open pleziervaartuigen tot 12 meter die geen kajuitgedeelte hebben (en hooguit een slipcabine), worden motorboten genoemd. Langere motorboten die grotendeels bewoonbaar zijn (met hutten, kajuiten, kombuis, natte ruimtes, Toiletten, zonnedekken, etc.), worden motorjachten genoemd.

Sommige alleen met een vaarbewijs

Motorboten en motorjachten worden gebruikt op binnenmeren en kustwateren. Motorjachten met geschiktheid en toestemming voor gebruik op open zee - zoals voor het oversteken van zeeën en oceanen - zijn, op een paar uitzonderingen na, alleen te vinden in de super- en megajachtsector (jachten met een lengte van meer dan 30 meter).

Een vaarbewijs is nodig voor motorboten vanaf een bepaald motorvermogen of vermogen aan de schroefas. De respectievelijke wettelijke vereisten variëren van land tot land.

Verdere beperkingen: Op sommige Europese binnenmeren zijn seizoensgebonden of het hele jaar door alleen motorboten met elektrische aandrijving toegestaan.

De eerste motorboten werden gebruikt in Frankrijk en Duitsland (1865 Etienne Lenoir, 1886 Gottlieb Daimler). In 1908 was motorboot-varen zelfs een Olympische discipline.

Buitenboord- en binnenboordmotoren

Motorboten worden meestal aangedreven door buitenboord- of binnenboordmotoren. In Motorjachten worden, op een paar uitzonderingen na, alleen binnenboordmotoren gebruikt. De verschillende types motorboten zijn niet internationaal gestandaardiseerd. Er wordt een algemeen onderscheid gemaakt tussen de volgende boottypes: sportboot, runabout, dagcruiser, kajuitboot (middenkajuit, voorkajuit, halve kajuit), speedboot, autoboot, varend woonschip, sloep.

Waterverplaatsing en planeren

Bij motorboten en motorjachten hebben twee ontwerpprincipes de overhand gehad: waterverplaatsing en planeren. Verplaatsingsboten duwen het water opzij. De maximale snelheid die ze kunnen bereiken is hun rompsnelheid (wortel van de waterlijnlengte x 4,5). Motorboten en Motorjachten die ontworpen zijn als waterverplaatsende boten worden beschouwd als comfortabel om mee te varen. Ze gaan soepeler de golf in en reageren rustiger.

Planerende motorboten kunnen verschillende keren hun rompsnelheid bereiken en glijden in grote mate over het wateroppervlak. Daarbij raken ze de golf vaak hard en kunnen ze alleen volledig worden uitgestrekt als er weinig deining is of als het wateroppervlak glad is.

De halfglijder is een mix van beide ontwerpprincipes: hij komt ongeveer halverwege uit het water en vormt zo een compromis tussen zwever en verplaatser.

Een exoot onder de motortypes is de catamaran. Met zijn relatief smalle drijvers kan hij ook hoge snelheden bereiken.

De meeste motorboten en motorjachten zijn tegenwoordig gemaakt van GRP, Hout, carbon, aluminium en staal (grotere jachten).

Van V tot rond

De markt biedt een relatief groot aantal verschillende rompvormen. De meest voorkomende zijn

 • Diepe V-romp: snijdt door de golven
 • Platte romp/platbodem: vooral geschikt voor meren en rivieren
 • Semi-V-romp: diepe V-vorm in de boeg, vlakke steven
 • Ponton romp: catamaran principe
 • Ronde romp: geschikt voor boten en jachten voor de lange afstand.

Huidige motortypen (selectie)

 • Buitenboordmotoren (verbrandingsmotor benzine en elektrisch): Verschillende aslengtes, verschillende propellers, van 1,5 tot 350 pk.
 • Binnenboordmotoren (diesel en elektrisch): Over stijve stalen as wordt de propeller (buitenboordmotor) aangedreven.
 • Z-aandrijving: mix van buitenboord- en binnenboordmotoren.
 • Straalaandrijving: propeller is omgeven door een hulsvormige behuizing (waaierprincipe).
 • Aandrijving: binnenboordmotor, buitenboordaandrijving bevestigd onder de romp.
 • Forward Drive: Z-aandrijving, waarbij de propeller naar voren wijst.

Wilt u een motorboot kopen?

Of u nu een beginner of een ervaren bootkoper bent, wij hebben veel nuttige informatie om uw volgende aankoop van een motorboot zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Wie moet een motorboot kopen

 • Fans van watersportactiviteiten en avonturen op het water.
 • Technologiefanaten en snelheidsfanaten
 • Mensen die onafhankelijk en aangedreven willen reizen
 • Vis- en natuurliefhebbers
 • Hobbyisten, sportliefhebbers en avonturiers
 • Liefhebbers van zee en groot water
 • Gezinnen op zoek naar gedeelde ervaringen
 • Fans van luxe en een exclusieve manier van leven

Wij wensen u veel plezier bij het vinden van uw droomboot. Begin vandaag nog aan uw nieuwe avontuur!

Toon 15.457 aanbiedingen