Inloggen

Zeilboot kopen - Ontdek uw ideale droomboot

Vind nieuwe en tweedehands zeilboten uit meer dan 4.000 opties

Op zoek naar een zeilboot? Bij Boat24 vindt u een uitgebreide selectie om direct uw perfecte zeilboot te kopen. Ontdek nu en start uw zeilavontuur.

Verder lezen
Zeilboten

Laatste aanbiedingen

Toon 5.512 aanbiedingen

Alles over zeilboten: types, functionaliteit en technologie

Een zeilboot is een boot met zeilen - alles duidelijk? In principe wel, maar wat zijn de verschillen tussen de verschillende types, wat is er met de verschillende kielvormen, waarom zeilen katten op twee rompen en waarom zijn er twee masten op sommige boten of jachten?

Wat is een zeilboot?

Nomen est omen: Een zeilboot is een vaartuig dat wordt voortgestuwd door de wind in de zeilen. In modern gebruik wordt de term zeilboot ook gebruikt voor zeiljachten. Tegenwoordig worden alleen hoge schepen (bijv. de driemastbark "Gorch Fok") of bijvoorbeeld vrachtzeilschepen zeilboten genoemd.

Zeilboten worden onderverdeeld in twee hoofdcategorieën: Jollen en kieljachten, die elk als monohull of multihull gebouwd zijn.

Hoe werkt zeilen?

Zeilboten worden voor de wind geduwd (wind komt van achteren), benedenwinds (wind komt van opzij, met de neiging om van achteren te komen). Mensen zeilen al meer dan vijfduizend jaar met dit principe. Moderne zeilstanden en tuigageversies maken het nu ook mogelijk om bijna tegen de wind in (aan de wind) te zeilen. Hiervoor genereert de wind een drijfkracht als hij voorwaarts over het zeil beweegt. Dit wordt tegengegaan door de kracht van alle delen van de boot onder water. Het tegenovergestelde effect resulteert in een voorwaartse beweging.

De zeilboot

De zeilboot is een open boot zonder kajuit, waarin een of meer zwaardplanken, die meestal omhoog kunnen, de zeilboot op koers houden en voorkomen dat hij te veel afdrijft. Uitzonderingen zijn jollenkruisers (kajuit en midzwaard) of jollen met een slipkajuit. De midzwaarden dienen ook als ballast wanneer de boot overhelt (helt). Zeilboten kunnen kapseizen (zeilen en mast op het water) en volledig omslaan (romp naar boven, mast en zeilen onder water) om verschillende redenen, zoals te harde wind met te veel zeiloppervlak, verkeerde besturing van de boot of na onbedoelde manoeuvres.
De meeste zeilboten kunnen echter zonder problemen door de bemanning rechtgezet en verder gezeild worden. Moderne jollen hebben een zelflozer, waardoor ingelopen water kan weglopen. De meeste sportieve monohulls zijn ontworpen als planerende bijboten. Op oudere boten of bijvoorbeeld op toerboten is de geharde rompvorm wijdverspreid.

Zeilboten met een vaste kiel

Zeilboten met een vaste kiel worden vaak zeiljachten genoemd. De vorm van het onderwaterschip (lateraal plan) bepaalt de drift bij het zeilen met een kiel. Er wordt onderscheid gemaakt tussen kielen (korte kiel in combinatie met midzwaard), korte kielzwaarden en lange kielzwaarden.

De kiel is grotendeels verantwoordelijk voor het oprichtmoment tijdens het zeilen. Daarom is kapseizen minder waarschijnlijk bij kieljachten. Toch kunnen kieljachten ook kapseizen of omslaan bij extreme wind en golven op de oceanen. In de meeste gevallen zetten ze zichzelf daarna echter weer recht.

Grote zeegaande jachten zijn vaak uitgerust met een zwenkkiel die, als hij onder water naar loefgierig wordt gezwenkt, voor een extra oprichtmoment zorgt.

Schuine bootpositie

Wanneer zeilboten hellen, vaart de bemanning uit met het lichaam naar de wind gericht of hangend aan een trapeze om de zeilboot zo recht mogelijk te zeilen. Dit verhoogt de snelheid van de boot (meer zeiloppervlak wordt omgezet in extra voortstuwing) en verbetert de stabiliteit omdat de boot minder helt.

Zeilboten voor elk doel

Zeilboten met kiel worden – afhankelijk van hun ontwerp – gezeild op binnenmeren en rivieren, langs de kusten tot non-stop over de oceanen en rond de wereld. Het interieur (kajuit) van kieljachten is min of meer luxueus en comfortabel uitgerust, afhankelijk van de verschillende vereisten (aantal slaapplaatsen, kombuisfaciliteiten, natte ruimtes, enz.)

Zeilboten met kiel zijn nu verkrijgbaar voor elke esthetische smaak en elk doel. De constructiematerialen zijn divers: hout, staal, aluminium, glasvezel, cement, GRP, koolstof, hennepcomposiet, enz.

De multihulls

Open multihulls (catamaran = twee rompen die drijvers worden genoemd // trimaran = twee drijvers en een romp in het midden) zeilen meestal veel sneller dan monohulls in alle windsterkten, zowel als dinghies als grote kajuitzeiljachten. De reden hiervoor is de smallere romp of drijvers (minder weerstand in het water), waarvan idealiter minstens een drijver uit het water komt tijdens het zeilen.

De toekomst heeft folies

Moderne high-tech zeilboten voor regatta's (zowel monohulls als multihulls) worden steeds vaker ontworpen voor het gebruik van foils. Op deze verschillend ontworpen midzwaarden en roeren tillen de boten zich geheel of gedeeltelijk boven het wateroppervlak en verhogen zo hun snelheid vele malen dankzij de verminderde waterweerstand. Hierdoor zeilen ze vaak aanzienlijk sneller dan de echte wind.

Wie moet een zeilboot kopen?

  • Beginnende zeilers die een nieuwe recreatieve activiteit willen proberen.
  • Zeilliefhebbers die al ervaring hebben en hun eigen jacht willen bezitten
  • Gezinnen die samen tijd op het water willen doorbrengen
  • Stelletjes die romantische zeiltochten plannen
  • Avonturiers die willen zeilen als onderdeel van hun wereldreis.
  • Sporters die willen deelnemen aan regatta's
  • Natuurliefhebbers die zeilen gebruiken om dieren en planten dicht bij de oever te observeren
  • Mensen die op zoek zijn naar ontspanning en rust en zeilen gebruiken als een manier om te ontsnappen aan de stress van het dagelijks leven.
Toon 5.512 aanbiedingen