Inloggen

Motorboten

Sportboot kopen

Sportief of niet sportief, dat is hier de vraag!

Moeten pleziervaarders sportief zijn? Vind het antwoord op een van de essentiële vragen in de watersport bij Boat24. En kies meteen een sportboot uit ons indrukwekkende assortiment. Deze is overigens niet alleen voor sporters ...

Verder lezen

Laatste aanbiedingen

Toon 3.891 aanbiedingen
Sportboot

Sportboot

Een sportboot hoeft niet per se iets te maken te hebben met lichaamsbeweging - maar het kan wel. Hoe misleidend de benaming voor dit type boot kan zijn en hoe de verschillende categorieën worden gedefinieerd, wordt uitgelegd Boat24

Wat is een sportboot?

Sportboten zijn vaartuigen met één of meer rompen die door motor of windkracht worden voortgestuwd. Per definitie zijn ze bedoeld voor "recreatief plezier op het water".

Pleziervaartuigen kunnen zowel zeil- als motorboten of zeil- als motorjachten zijn. Ze worden duidelijk gedefinieerd volgens Europese richtlijnen met betrekking tot de lengte van de boten: De Europese CE-richtlijn voor sportboten bepaalt dat de romplengte van een sportboot tussen 2,5 en 24 meter moet liggen. Sommige EU-staten interpreteren deze richtlijnen echter anders.

Categorieën sportboten

Om wettelijke en verzekeringstechnische redenen worden pleziervaartuigen die binnen de Europese Economische Ruimte gebruikt worden, ingedeeld in verschillende categorieën met betrekking tot hun zeewaardigheid. Deze zijn ook verplicht voor boten die buiten de EER zijn gebouwd en op wateren binnen de EER worden gebruikt.

  • Categorie A: voor gebruik op open zee, moet bestand zijn tegen een windkracht van meer dan 8 Bf en golven van meer dan 4 m.
  • Categorie B: buiten kustwateren, moet bestand zijn tegen windsnelheden tot 8 Bf en golven tot 4 m.
  • Categorie C: voor offshore-wateren, windkracht tot 6 Bf en golven tot 2 m.
  • Categorie D: voor beschermde wateren (binnen- en kustwateren), golfhoogte max. 0,5 m.

Deze categorieën zijn ook een belangrijke factor bij het kopen van een gebruikte boot. Wanneer u met de tweedehands boot van uw dromen op de Atlantische Oceaan wilt zeilen of varen, moet u op categorie A letten. Bovendien kan de stabiliteit en robuustheid van de meeste boten worden afgeleid uit de respectieve categorieën.

De CE-richtlijnen zijn ook belangrijk met betrekking tot de regelgeving voor vaarbewijzen in de afzonderlijke landen. In Duitsland bijvoorbeeld is, afhankelijk van het vaargebied, een binnenvaart- of zeevaartbewijs vereist. Dit is echter alleen vereist als het motorvermogen van de te besturen boot hoger is dan 15 pk (op de Rijn: 5 pk).

Wat is geen sportboot (per definitie)?

Recreatieve zeiljachten of luxe motorjachten worden per definitie sportboten genoemd. Omgekeerd geldt dit ook voor regatta boten en jachten.

Hoe misleidend de term pleziervaartuig volgens de Europese richtlijnen kan zijn, blijkt uit de "uitzonderingen". Kleine voertuigen die voor sportieve doeleinden gebruikt worden, zoals kano's, kajaks, wedstrijdroeiboten, surfplanken en jetski's vallen NIET onder de categorie pleziervaartuigen.

Wie moet een sportboot kopen?

U kunt uzelf een eigenaar van een recreatieboot noemen als uw zeilboot of motorboot

  • een lengte heeft tussen 2,5 en 24 meter
  • in een van de genoemde categorieën past (categorie A t/m D)
Toon 3.891 aanbiedingen