Inloggen

Bootmotoren

Buitenboordmotor kopen

Wereldwijd miljoenen en miljoenen keren gebruikt

Koop uw nieuwe of gebruikte buitenboordmotor waar de keuze het grootst is - bij Boat24. Als u een keuze hebt, wordt u verwend. Maar u kunt precies de buitenboordmotor krijgen die het beste bij u past. Buitenboordmotoren bij Boat24 - gebruikt of nieuw, altijd de juiste optie voor u en uw behoeften.

Verder lezen

Laatste aanbiedingen

Toon 977 aanbiedingen
Buitenboordmotor

Buitenboordmotor

Hoe maakt u gemakkelijk van elke boot een motorboot? Simpel, met een buitenboordmotor! Dit is wellicht de meest baanbrekende uitvinding in de watersport. Wij geven u het overzicht en zorgen ervoor dat u weet wat er gaande is.

Wat is een buitenboordmotor?

Er is geen andere aandrijving in de watersport die zo populair is. De buitenboordmotor stuwt wereldwijd miljoenen en miljoenen kleine tot middelgrote motorboten door het water. Het vermogensbereik in serieproductie loopt van 1,5 tot enkele honderden pk's.

Buitenboordmotoren worden meestal afzonderlijk op de achtersteven van de boot of in een speciale motoras gemonteerd. Ze zijn ook te vinden in tweelingpakketten of als dubbele motoren (meestal met tegengesteld draaiende propellers), voornamelijk in sportievere bootversies.

Welke buitenboordmotor voor welke boot?

Op kleinere zeilboten (jollen en kielboten tot ongeveer 7,50 m lengte) worden buitenboordmotoren gebruikt als aandrijving wanneer er geen wind staat of aanleghulp in de haven en bij het ankeren.

Buitenboordmotoren worden met een kantelmechanisme aan de achtersteven of spiegel van een boot bevestigd. Bij sommige typen zeilboten wordt de buitenboordmotor vanwege een ongeschikte achtersteven (bijv. puntsteven of overhangende spiegel) aan de zijkant gemonteerd (zijboordmotor).

Flexibele montage

Het op en neer kantelen van de motor gebeurt bij kleinere motoren meestal handmatig; grotere motoren worden met behulp van een elektromotor op en neer bewogen. Het kantelen van de buitenboordmotor is essentieel, vooral bij het landen op bijvoorbeeld stranden of hellingen, omdat de propeller anders beschadigd kan raken. Op zeilboten wordt de buitenboordmotor over het algemeen onmiddellijk na gebruik gekanteld, zodat de schroef geen onnodige waterweerstand veroorzaakt.

Hoe werkt een buitenboordmotor?

In een buitenboordmotor zijn de motor, versnellingsbak en propeller in één eenheid gecombineerd.

Buitenboordmotoren worden gestart met een handmatige touwstarter (kleinere motoren) of met een elektrische starter.

Op motorboten met stuurinrichting is deze gekoppeld aan de buitenboordmotor, waarvoor de motor zo gemonteerd moet zijn dat hij zijwaarts kan draaien en naar links en rechts kan draaien in zijn houder rond zijn verticale as. Grotere boottypes gebruiken hydraulische systemen of katrolsystemen, die op hun beurt worden bediend vanaf een stuurwiel dat in de kuip is gemonteerd.

Zeilers die een buitenboordmotor gebruiken, monteren deze gestroomlijnd en sturen over het algemeen met het effectievere roer van de boot.

Elektrisch alternatief

De internationale markt wordt nog steeds gedomineerd door buitenboordmotoren. Elektromotoren met hoge prestaties en een groot bereik zijn echter "in opkomst" vanwege hun goede milieuvriendelijkheid. Ondertussen zijn verbrandingsmotoren al verboden op veel Europese binnenmeren, wat de interesse rond e-buitenboordmotoren nog heeft aangewakkerd.

Hoe lang bestaan buitenboordmotoren al?

Buitenboordmotoren worden al sinds het einde van de 19e eeuw gebruikt. De eerste buitenboordmotor werd in 1880 gebouwd door de Fransman Gustave Trouvé, maar de grote doorbraak kwam door de Amerikaan Ole Evinrude. Vanaf 1910 verkocht hij talloze van zijn nu legendarische motoren.

Wie moet een buitenboordmotor kopen

U hebt een buitenboordmotor nodig als...

  • uw boot geen binnenboordmotor heeft (logisch)
  • er niet genoeg ruimte in uw boot is om een binnenboordmotor te installeren
  • u snel en gemakkelijk een motor op verschillende boten wilt gebruiken
  • uw boot vrij klein is
  • u een hulpmotor nodig heeft voor uw zeilboot
Toon 977 aanbiedingen