Inloggen

Zeilboten

Catamaran kopen

Maken twee rompen u twee keer zo gelukkig? Catamaran eigenaren zeggen: "Absoluut!"

Houdt u van de sensatie van een boot die op topsnelheid op of zelfs boven het water raast? Dan zit u goed met een catamaran uit het Boat24 assortiment! Trakteer uzelf op het ultieme zeilplezier op twee rompen, koop uw catamaran bij Boat24. Alleen hier zult u "verwend worden met keuze" tussen honderden aanbiedingen.

Verder lezen

Laatste aanbiedingen

Toon 533 aanbiedingen
Catamaran

Catamaran

Catamarans zijn boten en jachten (aangedreven door windkracht, zelden alleen motor) met twee parallelle rompen. Beide rompen zijn stevig met elkaar verbonden door middel van dwarsverbindingen en/of een steundek. Door de lage waterweerstand van de rompen zijn zeilende catamarans (cats) 100 procent sneller (of meer) dan monohulls op ruwe koersen.

Wat is een catamaran?

Er wordt al duizenden jaren gezeild met catamarans, d.w.z. zeilboten met twee parallelle rompen die door middel van dwarsverbindingen met elkaar verbonden zijn. Vooral Polynesische volkeren, zoals de Maori, gebruikten dubbelrompige boten die geschikt waren voor de volle zee om eilandengroepen in de Stille Oceaan, die soms duizenden zeemijlen uit elkaar lagen, te verkennen en te vestigen. Ook in Indische en Indonesische wateren werd altijd met catamarans of soortgelijke boten (met uithouders) gevaren om te vissen of voor kleinere reizen tussen eilanden of langs de kusten.

In Europa, de VS, Australië en Nieuw-Zeeland raakte het principe van de catamaran als bootvariant die geschikt is voor sport en cruisen pas rond het midden van de 20e eeuw ingeburgerd. Kleine catamarans (boten die het strand op gesleept kunnen worden) zoals Hobie Kats, waarvan de snelheid en dus het plezier en de sportieve mogelijkheden veel zeilers al snel overtuigden, hebben sindsdien de volgende generaties watersporten vormgegeven met hun twee- of dubbelrompsprincipe.

Twee rompen, vele types

Tegenwoordig zijn catamarans te vinden in bijna alle categorieën zeilboten. Van leuke opblaasbare catamarans tot zogenaamde Olympische catamarans (momenteel heeft de Nacra 17 met foils de Tornado vervangen op de Olympische driehoeksbanen), cruising catamarans in alle maten, uitrustingen en prestatiemogelijkheden tot open zee catamarans die exclusief zijn ontworpen voor recordzeilen.

Onlangs nog zette Bruno Peyron in 2006 op de 37 meter catamaran Orange II met het 24 uurswereldrecord over 628,5 zeemijlen. Ondertussen hebben trimarans (boten met drie rompen) vervangen als recordjagers. Catamarans hebben ook verschillende keren voor sensatie gezorgd in de America's Cup.

Strandcatamaran
.

De catamaran

Cruising catamarans worden beschouwd als veilige en relatief rustige zeiljachten met een relatief hoog snelheidspotentieel. Ze hebben meestal veel meer ruimte dan monohull jachten van dezelfde lengte: Op het brugdek - dat zich meestal over bijna de hele breedte van de per se brede boot uitstrekt - kunnen vaak zelfs op twee verdiepingen relatief grote ruimtes worden bewoond (salon, kombuis). Bovendien kunnen de rompen van cruise catamarans meestal als leef- of opslagruimte worden gebruikt, ondanks hun verhoudingsgewijs smalle afmetingen. Er is vaak ruimte voor natte cellen en/of hutten.

Zeileigenschappen

Door hun meestal zeer geringe diepgang zeilen catamarans met relatief weinig hoogte in vergelijking met monohulls. De boten maken dit echter meer dan goed met aanzienlijk hogere snelheden.

Sport- en record catamarans worden door hun schippers of stuurmannen op hogere snelheden gebracht door de voordewindse romp op te tillen. Hierdoor kan de catamaran echter kapseizen. Vanaf een bootlengte van ongeveer zeven meter is het nauwelijks mogelijk om de catamaran zonder hulp van buitenaf (kraansystemen op gespecialiseerde bergingsboten) recht te trekken.

Catamarans voor cruiseschepen kapseizen bijna nooit, omdat ze meestal beide rompen in het water houden.

Catamarans met foils

Sinds enkele jaren "hijsen" sommige sportcatamarans naast de voordewindse drijvers ook de lijwaartse drijvers over het wateroppervlak. Dit is mogelijk gemaakt door de snelle technische ontwikkeling van folies. Folie is een soort gebogen midzwaard dat boven een bepaalde snelheid de boot optilt en beide rompen boven het wateroppervlak laat "zweven".

In principe worden catamarans anders gestuurd dan monohulls. Voor diegenen die overstappen op catamarans - of ze nu racen of cruisen - is het raadzaam om een geschikte schippers- of stuurmansopleiding te volgen.

Dubbel geluk - de kenmerken van een catamaran

 • Twee rompen betekent minder nat rompoppervlak met een relatief hoog zeilvermogen = snelheid!
 • Kleinere strandcatamarans worden gekenmerkt door sportieve snelheid. Hun schippers moeten in goede conditie zijn!
 • Catamarans in bouwklassen (zoals A-Cat) zijn altijd al zeilpioniers geweest.
 • Vaarcatamarans bieden relatief veel ruimte en veilig, rechtop zeilen, zelfs bij ruwe zee (tegen zeeziekte!).
 • Catamarans bieden samen met trimarans de theoretisch en praktisch snelste manier van voortbewegen op en over het water.

Wie moet een catamaran kopen?

Sportieve catamaran / strandcatamaran

 • Kleine, open, zogenaamde catamarans zijn plezierboten ... voor sportievelingen!
 • Zij die van actie houden en niet bang zijn om te kapseizen of zelfs om te rollen.
 • Bepaalde regatta catamarans (van de A-Cat tot de AC-catamaran) zijn ook geschikt voor snelheidsfreaks.
 • Recentelijk zijn catamarans uitgerust met foils. Er zijn al veel prestigieuze regatta's gewonnen op deze carbon racers.

Cruise catamaran

 • Voor wie waarde hecht aan veel ruimte, comfort en relatief rustig, rechtop en snel (dit is vooral belangrijk!) zeilen.
 • Ledereen die van plan is om langere tijd op het water door te brengen en ook langeafstandstochten overweegt, zoals een trans-Atlantische reis of een rondreis, moet zeker cruising catamarans vergelijken met mono langeafstandsjachten!
Toon 533 aanbiedingen