Motorboten

Klassieke motorboot kopen

Traditie en (meestal) hoge kwaliteit

Droomt u van een motorboot klassieker? Houdt u van vintage design en mooie vormen? Blader dan eens door het grote aanbod van motorboot klassiekers van Boat24. Onder de vele aanbiedingen vindt u zeker een boot die bij uw persoonlijke stijl past.

Verder lezen

Laatste aanbiedingen van onze botenmarkt

Toon 433 aanbiedingen
Klassieke motorboot

Klassieke motorboot

Een klassieker is een klassieker! Echt waar? Er zijn kleine maar belangrijke verschillen met boten die gewoon "oud" zijn. Lees meer over de criteria, bouwmaterialen en waarom sommige klassiekers klassieker zijn.

Wanneer is een motorboot een klassieker?

Ook hier wordt onderscheid gemaakt tussen de puur theoretische definitie van de term en de toepassingen in de omgangstaal.

Klassiekers worden vaak gedefinieerd als gezaghebbende ontwerpen en vakmanschap die als bijzonder perfect in vorm en harmonie worden beschouwd. In dit opzicht kan een moderne, recent gebouwde boot met bijvoorbeeld avant-gardistische kenmerken ook een klassieker zijn - of worden.

Klassieke klassiekers

In het geval van motorboten wordt meestal een bepaalde leeftijd aan deze kenmerken toegevoegd. Riva boten uit de jaren zestig zijn bijvoorbeeld "klassieke klassiekers" - ook al hebben oudere, niet minder elegante motorboten het tot op de dag van vandaag overleefd. En worden ook "klassiekers" genoemd.

Klassieke motorboten worden meestal liefdevol verzorgd door hun eigenaars en worden gekenmerkt door een soms nauwgezette aandacht voor details tot in de originele staat.

Vroeger dure one-offs/maatgemaakte boten, maar ook boten uit serieproductie kunnen evengoed de status van klassieker vervullen.

Typische bouwmaterialen voor klassiekers: hout

Typische bouwmaterialen voor klassieke motorboten zijn hout en staal. Net als bij de bouw van auto's is het bij klassieke motorboten een bijzondere uitdaging om de originele motor te behouden. Voor het onderhoud, de reparatie, maar ook voor het vervangen van complete motoronderdelen zijn er tegenwoordig gerenommeerde scheepswerven en botenbouwfabrieken die ook gecompliceerde reconstructiewerkzaamheden op zich nemen.

Motorbootklassiekers worden vaak gedefinieerd aan de hand van de volgende criteria:

  • een bovenregionale mate van bekendheid op het moment van productie
  • een inmiddels herkenbare traditionele waarde
  • een hoge kwaliteit in bootbouw
  • een zeker innovatiepotentieel op het moment van creatie
  • een invloed op volgende generaties motorboten

In de volksmond worden ALLE boten die voor de jaren 1970 gebouwd zijn ook wel klassiekers genoemd.

Wie moet een klassieke motorboot kopen?

Motorbootklassiekers zijn precies wat u zoekt als u...

  • enthousiast bent over oude vormen en functies
  • het type zijn dat zichzelf af en toe een handje helpt
  • veel plezier met het verzorgen van een boot
  • niet altijd het nieuwste van het nieuwste aan boord hoeft te hebben
  • een diepere betekenis ziet in het bewaren van oude en beproefde dingen in hun originele staat.
Toon 433 aanbiedingen

Populaire fabrikanten