Inloggen

Zeilboten

Gulet kopen

Gezellig zeilen langs de Turkse kusten

In het verleden behoorden deze vrachtzeilschepen, die voornamelijk in Turkije varen, tot de belangrijkste transportmiddelen in het Middellandse Zeegebied. Tegenwoordig worden gulets vooral gebruikt voor toeristische excursies. Maar dat is precies wat gulets zo gewild maakt op tweedehands bootportalen zoals Boat24 - bij ons worden gulets vaak aangeboden.

Verder lezen

Laatste aanbiedingen

Toon 16 aanbiedingen
Gulet

Gulet

Zeilen worden zelden gehesen, bijna geen enkele manoeuvre lukt zonder motor. Gulets zijn echter niet zo populair vanwege hun zeilkwaliteiten, maar worden beschouwd als belangrijke "hoeders" van de traditie, niet alleen in Turkije.

Wat is een gulet?

Gulets zijn robuuste en dikbuikig vrachtschepen of zeilboten voor passagiers die bijna uitsluitend voor de Turkse kust te vinden zijn. Hoewel gulets een duizenden jaren oude traditie hebben als vrachtzeilers in het zuidelijke Middellandse Zeegebied, worden ze tegenwoordig bijna uitsluitend gebruikt voor toeristische reizen. Vanwege de nogal suboptimale zeileigenschappen worden de zeilen op gulets meestal alleen als decoratie gebruikt.

Nauwelijks veranderd door de eeuwen heen

De boten en schepen, die tussen ongeveer 9 en 35 m lang zijn, waren en zijn voornamelijk gebouwd van hout, hoewel staal of moderne composietmaterialen zoals glasvezel soms worden gebruikt voor de romp. Deze traditionele Turkse boten worden sinds de oudheid tot op de dag van vandaag, voornamelijk in de Turkse steden Bodrum, Marmaris en Fethiye gebouwd. De romp en de vorm van de boten zijn in de loop der eeuwen maar weinig veranderd, maar tegenwoordig maken ze bijna uitsluitend gebruik van hoge zeilen.

Belangrijk voor toerisme

Gulets worden niet meer gebruikt als vrachtschepen, maar ze zijn belangrijker geworden voor het toerisme in de Turkse kustgebieden. Daar vervoeren ze tijdens het seizoen dagelijks duizenden mensen naar de mooiste stranden en ankerplaatsen die vanaf het land moeilijk te bereiken zijn. Of ze zeilen gewoon langs de prachtige kusten.

Gulets worden dan ook meestal als tweedehands boten aangeboden door toerismebureaus en dagtochtorganisatoren en worden voor dezelfde of soortgelijke doeleinden gebruikt.

Af en toe worden gulets ook omgebouwd tot motorzeilboten voor privégebruik. Het interieur van de traditionele houten boten wordt unaniem beschreven als gezellig en scheeps.

Wie moet een Gulet zeiljacht kopen?

Gulets zijn heel interessant als u...

  • als touroperator dagtochten langs de (Turkse) kusten wilt organiseren
  • als privé-eigenaar een stoere, robuuste en "ietwat aparte" motorzeiler wilt aanschaffen.
Toon 16 aanbiedingen