Inloggen

Motorboten

Runabout kopen

De ultieme stijl

Runabouts staan voor de ultieme vrijheid op het water. Niet dat runabout kapiteins oceanen willen oversteken of de wereld rond willen zeilen - op een runabout wordt vrijheid eerder opgevat in de zin van zorgeloosheid, savoir vivre en dolce vita. We hebben goed nieuws: Honderden runabouts worden aangeboden op Boat24. Grijp uw kans en maak er deel van uit!

Verder lezen

Laatste aanbiedingen

Toon 178 aanbiedingen
Runabout

Runabout

Er zijn veel redenen om een runabout te kopen: omdat u wat sportiever wilt zijn dan "de anderen", omdat het ontwerp van de boot u inspireert, omdat klassiek niet ouderwets hoeft te zijn of omdat u er gewoon "bij wilt horen".

Wat is een Runabout?

Voor veel motorbootliefhebbers wordt een "runabout" beschouwd als het ultieme in stijl en functionaliteit. De open sportmotorboot met zitplaatsen voor twee tot tien passagiers beleefde zijn hoogtijdagen in de jaren vijftig-zestig van de vorige eeuw. Niet in de laatste plaats omdat sterren uit de film- en entertainmentwereld van die tijd ze gebruikten om de aandacht te trekken.

De runabouts van twee legendarische scheepswerven worden vandaag de dag nog steeds de "oervormen van de exclusieve sportmotorboot" genoemd: Riva (Italië) en Chris Craft (VS).

Runabouts (VS voor rumrunner, stromer) werden al in de jaren 1920 als semi-custom modellen aangeboden in de VS en werden gevierd als het begin van een nieuw tijdperk van watersport dat werd gekenmerkt door ultieme vrijheid.
Technisch gezien werden ze in eerste instantie gebouwd rond de buitenboordmotor, die in die tijd nog maar net was uitgevonden. Later werden de strak ontworpen en meestal nobel uitgeruste boten ook uitgerust met binnenboord-, hek- en straalaandrijvingssystemen.

De runabout boten, die tussen de vijf en negen meter lang zijn, zijn moeilijk als bootklasse te categoriseren. Veel Amerikanen noemen bijvoorbeeld alle open sportmotorboten zonder kajuit runabouts, terwijl in Europa de "drifters" meer geassocieerd worden met het opvallende uiterlijk en ontwerp van de exclusieve modellen van Riva. Dienovereenkomstig hebben bijna alle grotere en kleinere motorbootwerven een of meer runabout modellen in hun assortiment, die vaak als retro-versies in hout of met een houten dek worden aangeboden en zeer gewild zijn op de markt voor tweedehands boten. De eerste runabout modellen met elektromotor zijn ook al op de markt.

Het archetype van de runabout

De wereldberoemde bootontwerper Carlo Riva (die in 2017 op 95-jarige leeftijd overleed) legde de basis voor zijn carrière met de runabout "Aquaramas". Het ontwerp wordt beschouwd als het archetype van de Europese runabouts.
Waarschijnlijk de bekendste Amerikaanse runabout pionier was John L. Hacker, die zijn scheepswerf al in 1908 oprichtte. In 1911 bouwde Hacker een vliegtuigmotor in een houten motorboot, die hij Kitty Hawk II doopte. Met dit "watervliegtuig" vestigde Hacker het toen legendarische wereldrecord van meer dan 80 km/u - een record dat jarenlang door geen enkele andere boot zou worden gehaald.

Tot op de dag van vandaag worden er fascinerende houten boten gebouwd of vakkundig gerestaureerd onder de naam Hacker-Craft, na verschillende eigendomswisselingen en als de naar verluidt oudste bestaande motorbootwerf ter wereld.

Wie moet een Runabout kopen?

Runabouts zullen u inspireren als u...

  • op een sportievere manier van A naar B wilt komen
  • veel belang hecht aan stijl
  • een goed, tijdloos design van elementair belang vindt
  • mensen jaloers wilt maken in de club of op strandfeestjes
Toon 178 aanbiedingen