Inloggen

Kleine boten, bijboten kopen

Kent u het verschil?

Klein maar fijn! Voor veel watersporters zijn kleine boten een soort alleskunner voor gegarandeerd plezier. Boat24 heeft honderden kleine boten voor elk doel, voor alle situaties, voor elke smaak. Koop nu de ideale boot voor avonturen met het gezin, vistochten of gewoon voor uw vrije tijd.

Verder lezen
Kleine boten

Laatste aanbiedingen

Toon 376 aanbiedingen

Kleine boot

De tijden zijn veranderd; vroeger was de bijboot een stijlvol vervoermiddel dat schipper en bemanning naar het voor anker liggende jacht bracht. Tegenwoordig betekenen kleine boten ook peddel- en opblaasboten, kano's, vissersboten en nog veel meer. Overtuig uzelf van onze enorme selectie!

De term kleine boot

Tot een paar jaar geleden werd de term kleine boot bijna uitsluitend gebruikt voor kleinere boten, die meestal als bijboten werden gebruikt. Tegenwoordig vallen onder kleine boten echter ook waterfietsen of rubberboten, kano's, vissersboten etc. tot een grootte van ongeveer vier tot vijf meter. In het huidige taalgebruik worden jetski's ook steeds vaker kleine boten genoemd.

Bijboten

Bijboten op het gebied van watersport zijn boten die meestal op of door grotere zeil- of motorjachten worden vervoerd. Ze worden voornamelijk gebruikt om passagiers of de bemanning van een voor anker liggend jacht naar de wal en terug te brengen. Bijboten worden ook gebruikt voor excursies.

Bijboten worden voornamelijk aangedreven door verbrandingsmotoren of elektromotoren en worden zelden geroeid door één of meerdere personen. Sommige bijboten kunnen ook gezeild worden.

Op zeer grote jachten worden bijboten gebruikt voor manoeuvres zoals het anker ophalen of aanleggen in smalle havens. In zeemanstaal worden bijboten ook tenders genoemd.

Wat is een bijboot

Per definitie is een bijboot een bootje dat door één persoon kan worden voortbewogen (meestal met een roeispaan of een kleine buitenboordmotor). Bijboten hebben zelden plaats voor meer dan twee tot vier personen.

Bijboten worden ofwel aan de davits van een jacht bevestigd, of, in het geval van grote jachten, in speciale bijboot stallingen in de romp of aan het dek vastgemaakt. Op oudere jachten of toerjachten worden tenders of bijboten soms in het kielzog getrokken of gesleept.

Bijboten worden van verschillende materialen gebouwd. De klassieke bijboot is gemaakt van hout en wordt voortbewogen met roeispanen. Tegenwoordig zijn de meer gebruikelijke bouwmaterialen GRP, aluminium en koolstof. Opblaasbare boten zijn tegenwoordig het meest voorkomende type rubberboot. Ze nemen weinig ruimte in beslag, zijn relatief licht en kunnen gemakkelijk aangemeerd worden en droogvallen.

Door de invloed van Amerika en Australië wordt de term "bijboot" in de watersport ook gebruikt voor bepaalde zeilboten (voornamelijk raceboten).

Toon 376 aanbiedingen