Inloggen

Zeilboten

Kielboot, kieljacht kopen

Boten en jachten met "stand-up effect"

Afgezien van jollen zijn bijna alle zeilboten en jachten uitgerust met een kiel. Er zijn grote verschillen in de types, die weer van invloed zijn op het zeilen, het gedrag in de golven en de veiligheid. Bij Boat24 vindt u gegarandeerd het juiste jacht met het juiste type kiel voor uw vereisten. En als u vast komt te zitten - wij leggen elke kiel in detail uit!

Verder lezen

Laatste aanbiedingen

Toon 564 aanbiedingen
Kielboot

Kielboot

In de scheepvaart wordt onder kieljachten en/of kielboten een zeilboot of zeiljacht verstaan met een ballastkiel aan de onderkant van de romp. Deze kiel wordt gebruikt voor de stabiliteit van het gewicht wanneer het jacht of de boot overhelt als gevolg van het ingestelde zeiloppervlak, afhankelijk van de windsterkte en de invalshoek van de wind.

Kielboten of kieljachten - de definitie.

In de scheepvaart zijn kieljachten en/of kielboten zeilboten of zeiljachten met een ballastkiel aan de onderkant van de romp. Deze kiel wordt gebruikt voor de stabiliteit van het gewicht wanneer het jacht of de boot overhelt (onder een hoek ligt) door het ingestelde zeiloppervlak, afhankelijk van de windsterkte en de invalshoek van de wind. De kiel creëert dan een hydrodynamisch tegengewicht bovenwinds om te voorkomen dat het jacht of de boot kapseist. Bovendien vermindert een kiel - meer of minder succesvol afhankelijk van de vorm van de kiel - de drift van het zeiljacht aan de wind.

De voordelen van een kiel?

De meeste kielen zijn zo ontworpen dat ze bij een eenvoudige kapseis - zeilen en mast op het wateroppervlak - zichzelf weer rechtzetten zonder enige tussenkomst van buitenaf (stand-up effect).

Bij zwaar weer op zee en bij ruwe zee kunnen kieljachten nog steeds kapseizen (boot 180 graden gedraaid, mast onder water, kiel omhoog wijzend boven het wateroppervlak). Of en na hoeveel tijd het oprichteffect of het oprichtmoment optreedt, hangt af van de hoogte van de aankomende golven en de kielconstructie. Er worden bijvoorbeeld kapseistests uitgevoerd op moderne zeegaande jachten zoals de IMOCA, die single-handed en non-stop rond de wereld worden gevaren. De jachten worden met behulp van een kraan aan het kapseizen gezet om te controleren of ze zichzelf zonder tussenkomst van buitenaf oprichten.

Kapseizen op volle zee veroorzaakt meestal ernstige schade aan jachten, zoals gebroken masten of gescheurde zeilen, kan mensen benedendeks ernstig verwonden of de losgeslagen dekwacht overboord katapulteren.

Soorten kielen die momenteel in de boot- en jachtbouw gebruikt worden:

 • Lange kiel: strekt zich horizontaal bijna over de hele lengte van het onderwaterschip uit en wordt hydrodynamisch verticaal steeds smaller gevormd. Meestal alleen te vinden op klassieke jachten en replica's.

 • Korte kiel: De term "kort" heeft betrekking op de horizontale lengte van de kiel op de romp in verhouding tot de lengte van het schip. Deze variant wordt gebruikt op de meeste zeilboten en zeiljachten in de moderne scheepsbouw. Paradoxaal genoeg zijn de kielvinnen op korte kielen onevenredig lang. Dit betekent dat de diepgang van korte kielen meestal aanzienlijk groter is dan die van lange kielen.

 • Kielzwaard: Een kielzwaard kan vanuit een relatief korte kielvin in- en uitgeschoven worden.

 • Kimkiel: Twee korte kielen met korte kielvinnen aan de zijkant van de romp. Wordt vaak gebruikt in getijdenwateren omdat het jacht gemakkelijk droog kan vallen op de kimkielen terwijl het in horizontale positie blijft.

 • Hubkiel: Door middel van speciale apparaten in het jacht kan de kielvin in het interieur van het schip worden gehesen. Dit is vooral geschikt voor jachten die vaak vervoerd worden.

 • Zwenkkiel: De kielvin kan onder de romp gekanteld/gevouwen worden.

 • Pendulumkiel: Een meestal onevenredig lange kielvin met kielbom wordt zijdelings opgetild door een uitgebreid tractiesysteem. Dit vermindert de slagzij van de boot en zorgt ervoor dat de boot meer rechtop vaart. Pendulumkielen worden bijna uitsluitend gebruikt in open zee. Hun oprichtmoment wordt vooral gewaardeerd door short-handed bemanningen (niet meer dan twee mensen aan boord). Als de pendulumkiel eenmaal naar loef is gezwaaid, moet de verhoogde drift die daarvan het gevolg is, worden tegengegaan met extra midzwaarden.

Foto
.

Wat maakt een kieljacht:

 • herstellend moment (wind grijpt zeiloppervlak, boot helt, kiel zorgt voor "tegengewicht").
 • Vermindert driften aan de wind tot een minimum.
 • Aanzienlijk minder tot niet gevoelig voor kapseizen.
 • Indien gekapseisd - meestal zelfrichtend.
 • Er zijn verschillende soorten kielen of kielvormen op de markt - zie hierboven.
 • Op enkele uitzonderingen na zijn kieljachten uitgerust met een kajuit.
 • Kieljachten zijn verkrijgbaar in alle grootteklassen.

Wie moet een kieljacht kopen?

U moet op zoek gaan naar een kieljacht bij Boat24 als u

 • veilig wilt zeilen op grotere binnenmeren, langs de kusten of zelfs op volle zee;
 • op zoek bent naar een jacht met een kajuit (behalve jollenkruisers)
 • voornamelijk actief wilt zijn als toerzeiler;
 • wilt overstappen van een jol naar een grotere, comfortabelere boot;
 • wilt overnachten op uw jacht of boot;
 • veilig zeilplezier met het gezin wilt beleven.
Toon 564 aanbiedingen