Inloggen

Zeilboten

Jollenkruiser kopen

Een succesvolle "oversteek"

Ze zijn snel, ruim en al tientallen jaren populair, vooral op binnen- en kustwateren: jollenkruisers zijn voor veel zeilers de geslaagde mix van twee werelden – of ze nu recreatief schipper zijn of ambitieuze regattafans. Zoek, vind en koop de succesvolle mix van een kajuitzeiler en jol in het grote aanbod aan dinghy cruisers bij Boat24. U zult enthousiast zijn!

Verder lezen

Laatste aanbiedingen

Toon 39 aanbiedingen
Jollenkruiser

Jollenkruiser

De Jollenkreuzer is een stilistische mix van jol en kajuitboot en vormt zijn eigen bootklasse of categorie. Jollenkruisers zijn verkrijgbaar in verschillende maten (6,50 - 9 m) met de bijbehorende ruimte benedendeks. Sinds de jaren 1950 zijn jollenkruisers populair als jollen en regatta's langs de kusten van de Noordzee en de Oostzee en op de Europese binnenwateren.

Wat is een jollenkruiser?

Wat is het? Een echte jol met een ophaalbaar midzwaard, die ook nog eens versierd is met een hut? En niet zomaar een slaapcabine voor zeilen en tassen, maar genoeg ruimte voor een niet zo spartaans zeilleven.

Jollenkruiser - een kruising tussen een jol en een kajuitzeiler

In feite is de jollenkruiser een succesvolle "kruising" tussen een jol en een kajuitboot, die in de jaren 1950 op de markt werd gebracht, bij voorkeur voor tochten op grote binnenmeren en langs de Oostzee- en Noordzeekusten.

De verschillende klassen (bouwklasse)

Jollenkruisers zijn er in verschillende klassen (meestal als bouwklasse) of lengtes: Van de jollenkruiser 15er (15m² zeiloppervlak in het zogenaamde silhouet, het werkelijke zeiloppervlak aan de wind is aanzienlijk hoger; 6,50 m lengte) tot de 20er (7,75 m lengte) tot de 30er (9 m lengte).

Jollenkruisers worden nog steeds van hout gebouwd (vroege versies van massief hout, latere boten van multiplex). Inmiddels zijn ze echter ook verkrijgbaar in staal, GRP en hout.

Jollenkruisers zien er geweldig uit en zeilen snel

De prachtig gevormde boten - vooral onder de houten versies zitten echte juweeltjes - kunnen extreem snel gezeild worden. Daarom begonnen de eerste regatta's in de afzonderlijke klassen in de jaren zeventig. In de tussentijd hebben jollenkruisers zich gevestigd als een serieuze regatta-bouwklasse die zeilers van het hoogste niveau heeft voortgebracht. Kampioenschappen met 30-40 deelnemende boten zijn niet ongewoon.

Vooral de P-Boat (jollenkruiser 15er) is bekend en populair als een zeer technische regattaklasse met fascinerend snelle boten.

Kenmerken jollenkruiser

 • 6 m - 9 m
 • puristisch
 • vaak gemaakt van hout
 • regatta bouwklasse
 • kleine bemanning of single-handed
 • kleine kajuit
 • welgevormd
 • kan kapseizen

Wie moet een jollenkruiser kopen?

U zou geïnteresseerd moeten zijn in jollenkruisers als u

 • de wendbaarheid van een jol op prijs stelt, maar ook langere tochten wilt maken op binnenmeren en langs de kust
 • een ambitieuze binnenzeiler bent, maar niet wilt afzien van een bepaald comfortniveau
 • wilt overstappen van een jol op een niet minder sportieve kleine kajuitzeiler
 • prijs stelt op uitstekende vaareigenschappen en tegelijkertijd een aantrekkelijk ontwerp
 • sportief en comfortabel tegelijk wilt zijn
Toon 39 aanbiedingen