Inloggen

Zeilboten

Ketch zeiljachten kopen

Twee masten = dubbel geluk

Er zijn boottypes die nooit uit de mode raken: De ketch wordt nog steeds beschouwd als een van de meest zeewaardige langeafstandsjachten en is - vooral als tweedehands boot - erg populair onder blauwwaterzeilers. Daarom is hij meestal "zeldzaam" op de markt - gelukkig vindt u op Boat24 altijd een selectie van spannende ketch-aanbiedingen.

Verder lezen

Laatste aanbiedingen

Toon 112 aanbiedingen
Kits

Kits

Op de ketch worden zeilen op twee masten gezet. Vooraan staat de hoofdmast (veel langer) en achteraan de bezaansmast. Het belangrijkste verschil met de "andere" tweemaster; de yawl: de bezaanmast moet binnen de waterlijn staan en de stuurman staat achter de bezaanmast.

Wat is een ketch?

Twee masten = dubbel geluk! De meeste eigenaren van een ketch zijn het roerend eens met dit gezegde van de zeiler, en met een gelukzalige glimlach om de lippen. De voordelen van jachten met twee masten zijn immers zo duidelijk, vooral voor langeafstandzeilers, dat men zich moet afvragen waarom de ketch nu een nogal uitstervend type boot is. In ieder geval zijn versies met ketch tuigage zelden te vinden in de moderne seriebouw. Aan de andere kant blijven ze zeer gewild als "globetrotters" op de tweedehands botenmarkt.

De ketch heeft dus twee masten: de hoofdmast voor en de bezaanmast achter. Zoals de naam al doet vermoeden, is de hoofdmast altijd aanzienlijk hoger dan de bezaanmast en draagt hij het grootste grootzeil aan de wind, zoals dat ook bij andere boottypes het geval is.

Het meest voorkomende ontwerpkenmerk van de ketch is de positie van de bezaanmast: deze moet binnen de waterlijn uitsteken (in tegenstelling tot de "andere" tweemaster, de yawl). Bovendien staat de stuurman bij een ketch meestal achter de bezaanmast.

Wat zijn de voordelen van een ketch?

Enkele redenen waarom een ketch geschikt is voor langeafstandzeilers:

 • Het zeilplan is functioneler verdeeld dankzij de tweede mast. De hoofdmast is lager - vergeleken met een eenmaster met dezelfde bootlengte - omdat de bezaanmast overeenkomstig zeiloppervlak draagt. Dit maakt het gemakkelijker om bij harde wind het zeiloppervlak te verkleinen. Vaak is het gemakkelijker om een zeil meteen helemaal op te rollen dan om riffen in te bouwen.
 • Een ketch - vooral een klassieker met een lange kiel - wordt als bijzonder koersvast beschouwd. Dit komt deels doordat de yaw-as (rotatie om de verticale as) dichter bij de hoofdmast ligt.
 • Bij harde wind wordt een ketch het best gezeild met voor- en bezaanzeilen.
 • Twee nadelen van een ketch tuig, die niet al te gewichtig zijn voor langeafstandzeilers: 1. de ketch houdt er niet van om hoog aan de wind (aan de rand van de wind) te zeilen, omdat dan het grootzeil (meestal) het bezaanzeil downwind geeft. 2. benedenwinds bedekt het bezaanzeil delen van het grootzeil.

De ketch kan in verschillende bootlengtes worden gekocht, waarbij er nauwelijks een limiet "naar boven" is. Dit wordt niet in de laatste plaats bewezen door het koolstofvezel megajacht met zijn 67 meter waterlijn.

De ketch en hun kenmerken

 • Twee masten = dubbel geluk
 • Bewezen en betrouwbaar langeafstandsconcept
 • Veilig bij harde wind
 • Zeilplan is functioneler verdeeld
 • Koersvast

Wie moet een ketch kopen?

Zoek naar een ketch in Boat24's range als u

 • de komende jaren langere reizen of zelfs een oceaancruise plant
 • een zwak hebt voor klassiekers of beproefde concepten
 • geen snelheidsrecords wilt vestigen, maar veilig en comfortabel lange afstanden wilt varen
Toon 112 aanbiedingen