Er wordt een advertentie geplaatst, waarin de fraudeur zich voordoet als verkoper. Vaak wordt het beschreven object tegen een uitermate aantrekkelijke prijs aangeboden. Interessenten die proberen met de verkoper in contact te treden moeten ervaren, dat de persoon onder het vermelde telefoonnummer niet bereikbaar is of het nummer helemaal niet bestaat.
De enige manier om met de verkoper in contact te treden is via de e-mail. Daarvoor wordt meestal een van deze redenen gebruikt: Ik ben doof, ik heb een ongeluk gehad, ik ben ziek of ik ben op zakenreis en daaron telefonisch niet bereikbaar.
Heeft de verkoper het geld in handen, worden er meestal diverse redenen bedacht, waarom de boot niet kon worden geleverd. In sommige gevallen wordt van de koper nog een aanvullende betaling voor het vervoer geeist. Na betaling is de verkoper dan opeens spoorloos verdwenen.
Een rederij moet in staat zijn om het transport en de financiën te regelen. Wilt u het juiste adres van het bedrijf op uw homepage? Dat wordt gedaan op een beveiligde site.
Opgelet: Het hele bedrijf bestaat waarschijnlijk alleen virtueel. Websites die er professioneel uitzien kunnen snel worden gemaakt, maar net zo snel weer worden verwijderd.
U ontvangt een e-mail met een vervalste afzender boat24.com. In de meeste gevallen zal u gevraagd worden om uw gebruikersgegevens te verzenden.
In zo´n geval heeft u te maken met oplichters. Door het bekendmaken van uw login-gegevens verkrijgen vreemde mensen toegang tot uw account. Zo kunnen er pogingen tot fraude via uw account worden ondernomen.
boat24.com zal u NOOIT vragen naar uw persoonlijke login-gegevens. Heeft u twijfels? Contacteer dan ons support team: support@boat24.com
U biedt een boot te koop aan. Een koper uit het buitenland reageert op uw aanbod. Hij/zij wil het vaartuig meteen (zonder bezichtiging) kopen.
U ontvangt een cheque voor een veel hoger bedrag dan de vraagprijs. De koper verontschuldigt zich en vraagt u vervolgens het overtollige bedrag via Western Union terug te storten.
Nadat u de cheque bij de bank heeft geïnd, wordt het bedrag voorlopig bijgeschreven op uw rekening. De controle door de bank kan enkele dagen of weken duren. Als de controle is afgesloten wordt de ongedekte cheque geannuleerd. In de tussentijd heeft u het teveel betaalde bedrag waarschijnlijk reeds terugbetaald of de transactie via Western Union of een soortgelijke instelling uitgevoerd.
Zodra uw geld aan de ontvanger is overgemaakt, bent u het onherroepelijk kwijt.
Een Rip Deal is een criminele wisseltransactie. De fraudeur past daarbij verschillende truucs toe. Het doel is echter steeds hetzelfde: goedgelovige mensen oplichten en van hun geld ontdoen.
Zo speelt een Rip Deal zich af
De oplichter (scammer) gaat meestal op veilingsites (bv. via een boot advertentie) op zoek naar zijn slachtoffer(s). Het slachtoffer wordt dan door de fraudeur gecontacteerd.
Na contact te hebben opgenomen met het slachtoffer wordt er een ontmoeting gepland, die meestal plaatsvindt in het buitenland. Bij een soortgelijke ontmoeting probeert de oplichter de aandacht van het thema af te leiden en heeft hij/zij het over valuta en geldtransacties.
Het slachtoffer krijgt dollars in ruil voor euro´s aangeboden of omgekeerd. In sommige gevallen beweert de oplichter zelf slachtoffer te zijn geworden van een misdrijf (met zwart of witgewassen geld). Daarom zou de transactie/geldwisseling in het geheim uitgevoerd moet worden.
Bij de overdracht van het geld kent de fantasie van de fraudeur geen grenzen:
Kenmerken
Een mogelijke fraude herkent u in de meeste gevallen hieraan: