Inloggen

Kleine boten

Kano, Kajak, Canadees

Een principe dat al duizenden jaren succes viert

Of het nu in de edele maatwerkversie van hout is of als plastic massaproduct - kanoën is een van de mooiste watersporten. Op meren, rivieren of zelfs langs de kust - vind een kano voor uw volgende avontuur in het brede assortiment van Boat24. Onthoud: watersport hoeft niet duur of ingewikkeld te zijn.

Verder lezen

Laatste aanbiedingen

Toon 23 aanbiedingen

Kano

In principe is de oorspronkelijke vorm van voortbewegen op het water nauwelijks veranderd. De bouwmaterialen zijn wel gemoderniseerd, hoewel sommige fabrikanten nog steeds prachtige kano's van hout maken. In de volgende regels wordt uitgelegd wat het verschil is tussen een kano, Canadese kano en kajak.

De term kano

Er bestaan enkele misverstanden over de namen van deze boten, die door één of meer mensen met peddels worden voortbewogen en daarom ook wel peddelboten worden genoemd.

"Kano" wordt in het Duits als algemene term gebruikt. De meest voorkomende soorten kano's zijn "Canadezen" en "kajaks".

Opmerking: in het Frans bijvoorbeeld wordt de hele sport kano/kajak genoemd.

Kajaks zijn (traditioneel) gesloten boten waarin de peddelaar met zijn benen naar voren zit en de boot voortstuwt met behulp van een dubbele peddel. De kano daarentegen is een open kano waarin men knielt en die met behulp van een staande peddel voortgestuwd wordt. In veel wandelkano's zijn ook banken ingebouwd, omdat lang knielen door velen als oncomfortabel wordt ervaren. Op de knieën heeft u echter een betere controle over de boot.

Kano's bestaan al 4.500 jaar

De huidige vorm van de kano wordt beschouwd als een van de oudste bootontwerpen ooit. Inheemse volkeren zoals de Inuit in het Noordpoolgebied gebruikten duizenden jaren lang kajaks gemaakt van dierenhuiden, die ze zelfs gebruikten om op walvissen te jagen in de Noordelijke IJszee. Er zijn daarnaast ook 4.500 jaar oude kano's gevonden in de Eufraat/Tigris regio.

Canadese kano's komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Vroege versies werden gebouwd van boomschors, dierenbotten en huiden. In de Polynesische Zuidzee werden zelfs stempelkano's gebruikt voor lange zeereizen.

Materiaal

Moderne kano's worden gemaakt van GRP, PVC, koolstof en aluminium. Hout als bouwmateriaal wordt vooral gebruikt door klassieke liefhebbers. Sinds de jaren '50 zijn opvouwbare waterfietsen, die op een houten frame gemonteerd en met stof bedekt zijn, erg populair geworden.

Recreatieve- en wedstrijdkano's

Bij kanoën wordt onderscheid gemaakt tussen recreatieve en competitieve sportboten.

Kanoën op grote binnenwateren is erg populair. Vanwege hun grotere draagvermogen hebben kano's de voorkeur voor lange afstanden, maar kajaks zijn bijvoorbeeld ook populair voor dagtochten. Zeekajakken vindt plaats langs de kusten van zeeën en oceanen. Golven, stroming en navigatie maken deze vrijetijdsbesteding bijzonder opwindend. Wildwater peddelen vindt plaats op rivieren en beken.

Wedstrijdsporten waarbij kanoën een rol speelt:

  • Kanoën - Olympische disciplines zijn enkele, dubbele en quad kajak (vrouwen & mannen) en enkele en dubbele kano (alleen mannen). Gebruikelijke wedstrijdafstanden zijn 200m, 500m en 1000m.
  • Kano slalom (Olympisch).
  • Wildwaterraces. Enkele kajak (vrouwen & mannen) en enkele (vrouwen & mannen) en dubbele kano (alleen mannen) als individuele en teamwedstrijden.
  • Drakenbootracen (voornamelijk in Azië).
  • Kano marathon (klassieke marathon afstand 42,192 km)
  • Kano polo

Wie moet een kano kopen?

Kano's, kajaks of Canadese kano's zullen u veel plezier op het water geven als u...

  • meren, rivieren of kusten alleen met spierkracht wilt verkennen
  • gefascineerd bent door de traditionele manier van voortbewegen op het water van bijna alle volkeren op aarde
  • sportief wilt zijn op het water
  • wilt slagen in een Olympische sport in uitdagende wedstrijden en races
Toon 23 aanbiedingen

Populaire bootmerken